Zdrav džem od šljiva iz rerne sprema se za ukupno sat vremena sa sve pečenjem i kuvanjem
Ako volite slatkiše u bilo kom obliku, ali želite i da vodite računa o svojoj kilaži i zdravlju i ne opterećujete organizam šećerom, džem od šljiva iz rerne je idealno rešenje za vas.
Možete ga jesti s integralnim hlebom, stavljati ga u kolače, jesti čak i na kašičicu — u svakom slučaju ne preukusan.
Ovaj džem je zdravija verzija tradicionalne varijante jer se ne dodajte šećer, kao ni konzervans, a tu su zdrave čija semenke i urme kao sastojci koji obiluju nutrijentima.
Sastojci:
- 1,5kg šljiva
- 150g eritritola ili 100-150g urmi
- 30g čia semenki
- opciono, kašičica cejlonskog cimeta
Priprema:
- Šljive očistiti od koštica.
- Staviti ih da se peku u rerni 40-45 minuta na 200 stepeni.
- Samleti šljive u secku kratko.
- Prebaciti šljive u šerpu.
- Dodati eritritol i čija semenke (i cimet po želji).
- Ako koristite urme umesto eritritola, sameljite ih u secku sa šljivama (pre toga ih očistivši od koštica).
- Kuvati 10ak minuta na umerenoj temperaturi.
- Sipati u male teglice vruć džem.
Savet plus:
Iskoristite džem u roku od 7 do 10 dana u frižideru, a ukoliko želite da ga čuvate duže, onda vruć džem sipajte u vruće tegle (zagrejte ih malo u rerni na niskoj temperaturi), napunite, zatvorite dobro poklopcem i okrenite teglu naopačke, pa ostavite da se tako ohladi. Poklopac bi treblao da bude blago ulegnut, i na taj način ste prirodno pasterizovali džem i produžili rok trajanja. Nakon otvaranja takođe važi pravilo da ga upotrebite u roku od 7-10 dana.
Od ove količine trebalo bi da dobijete oko 700g džema.
Bonus video
Recept za jelo Noazet: