Preskočite nepotrebne korake i spremite brzo čorbast pasulj.
Pasulj je jedno od omiljenih jela u našoj zemlji, a jedna od "mana" jeste što se dugo priprema.
Međutim, to ne mora da bude tako i čak i u toplim letnjim danima možete da uživate u njegovom ukusu.
Pre svega, pasulj ne morate da potapate dan ranije u vodu, već u veću šerpu sipajte pasulj i vodu. Promešajte, pa izvadite onaj pasulj koji je isplivao.
Potom kuvajte dok ne proključa, a nakon toga pasulj procedite, isperite i dodajte novu vodu.
Ponovo ostavite da proključa, a zatim poklopite i ostavite da odstoji 40 minuta.
Upravo za to vreme, pasulj će nabubriti kao da ste ga stavili da prenoći.
Takođe, nemojte da solite pasulj dok se kuva, jer će mu trebati više vreme da se skuva, već ga posolite pet minuta pre nego što ga isključite.
Kuvajte pasulj nekih sat vremena, proverite da li je mekan, pre nego što isključite.
Ovo su bile neke prečice kako da brže skuvate pasulj, a u nastavku vam predstavljamo recept za pasulj koji ćete obožavati:
Sastojci:
- 500 g pasulja
- 2 glavice crnog luka
- 1 šargarepa
- 1 paprika
- kolenica
- nekoliko lovorovih listova
- malo bibera
- malo vegete
- malo brašna
- malo aleve paprike
- so po ukusu
Priprema:
Iseckajte sitno luk i šargarepu i dodajte u vodu sa pasuljom kada ste ga skuvali onako kako smo gore opisali.
Kolenicu pre nego što ubacite u šerpu obarite u vodi i odvojte od koske meso. To meso takođe stavite u pasulj da se još dokuva.
Poklopite i ostavite da se krčka, a onda dodajte začine, lovorov list, biber, vegetu, so. Opet vratite na vatru i kuvajte dok zrna ne budu mekana
Propržite na malo ulja 2 kašike brašna, kad porumeni dodajte malo aleve paprike i kad se to lepo uprži sipajte u pasulj.
Promešajte, probajete da vidite da li je dovoljno slano i ako je potrebno dosolite. Sklonite pasulj sa vatre i kad se ohladi poslužite uz svežu kupus salatu.
BONUS VIDEO
Posni čili po receptu Eve Longorije