može i posan da bude

Starinski recept za PASULJ kojem nema ravnog: Ovako su ga pravile naše bake + TRIK da od njega više nikada NEMATE GASOVE

0

Jedna od najukusnijih mahunarki, pasulj, može se spremati na mnogo načina, ali onaj starinski za mnoge je i najbolji 

foto: Shutterstock / Slatan
foto: Shutterstock / Slatan

Ukoliko volite pasulj i to onaj starinski, bez mnogo začina i drugih pikanterija ovaj recept će vam se sigurno dopasti

 

Tajna brzog kuvanja je u tome da ga veće pre potopite da stoji u vodi celu noć, kako bi upio tečnost i nabubrio. Time skraćujete vreme pripreme i za sat vremena, a i iz njega će delimično izaći skrob, pa nećete biti toliko naduveni.

 

Takođe, ljudi koji imaju problem sa varenjem kada jedu pasulj, mogu da ubace jedno kokošije jaje, koje je prethodno dobro oprano, u posudu u kojoj se kuva pasulj. Nakon 15, 20 minuta jaje izvadite i bacite, a pasulj zapržite i začinite po želji. 

 

 

Potrebno je:

 

  • 500 g pasulja (belog ili šarenog)
  • 2 glavice crnog luka
  • 1 šargarepa
  • 1 paprika (sveža)
  • kolenica (ako hoćete posan, samo ovo izostavite)
  • nekoliko lovorovih listova
  • malo bibera
  • malo vegete
  • malo brašna
  • malo aleve paprike
  • so po ukusu

 

Ovakav pasulj do sada sigurno niste probali
Ovakav pasulj do sada sigurno niste probalifoto: Shutterstock

Priprema:

 

Pasulj probarite u jednoj vodi. Ostavite da prokuva 2,3 minuta, pa tu vodu prosuti i sipati novu. Iseckajte sitno luk i šargarepu i dodajte u vodu. Kolenicu pre nego što ubacite u šerpu obarite u vodi i odvojte od koske meso. To meso takođe stavite u pasulj da se još dokuva.

 

Poklopite i ostavite da se krčka nekih sat vremena, a onda dodajte začine, lovorov list, biber, vegetu, so. Opet vratite na vatru i kuvajte dok zrna ne budu mekana.

 

Starinski recept za najukusniji pasulj koji ste ikada probali
Starinski recept za najukusniji pasulj koji ste ikada probali foto: Nitr/Shutterstock

Nakon toga ubacite jedno oprano jaja i kuvajte 15 minuta. Jaje izvadite (pokupilo je sve one materije koje izazivaju nadutost i gasove) i bacite ga, a pasulj zapržite baš onako kako su to naše bake radile.

 

Propržite na malo ulja 2 kašike brašna, kad porumeni dodajte malo aleve paprike i kad se to lepo uprži sipajte u pasulj. Promešajte, probajete da vidite da li je dovoljno slano i ako je potrebno dosolite. Sklonite pasulj sa vatre i kad se ohladi poslužite uz svežu kupus salatu. 

 

 

 

makonda-tracker