Starinski kolači kakve su pravile naše bake uvek su dobrodošli uz podnevnu kafu, a kolač sa makom i čokoladnom glazurom je neprevaziđen
Ako vam miris i ukus maka vraćaju u bezbrižne dane detinjstva, ovaj slasni kolač pomoći će vam da se makar na nekoliko trenutaka vratite u te dane.
Božanstven, sočan i fenomenalan uz kafu, kolač sa makom jedna je od domaćih poslastica bez koje nema kvalitetnog porodičnog kuvara, zar ne?
Još ako u biksvit ubacite tajni sastojak: jabuke, čeka vas dezert kom ćete se vraćati svake sedmice...
Sastojci:
Za biskvit
- 200 grama maka
- 2 cela jajeta
- 2 čaše brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 2 manje jabuke
- 2 čaše šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 2 čaše mleka
- 1,5 čaša ulja
Za glazuru
- 70 grama margarina
- 150 grama čokolade
- 4 kašike šećera
- 4 kašike vode
Priprema
- Dobro umutite jaja, uz postepeno dodavanje šećera i vanilin šećera.
- Kada se šećer sasvim otopi i dobijete glatku smesu, dodajte malo po malo brašno prethodno pomešano s praškom za pecivo.
- Potom dodajte ulje i mleko, mutite najsporijom brzinom miksera.
- Nakon svega dodajte mak i sitno seckane jabuke (idealno prokuvane iz kompota), pa mutite još nekoliko minuta.
- Sipajte u posudu za pečenje, prethodno obloženu pek-papirom.
- Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni najmanje pola sata, odnosno sve čačkalica zabodena u sredinu kolača ne izađe suva i čista.
- Potopite margarin sa čokoladom, vodom i šećerom, uz neprestano mešanje na tihoj do srednjoj vatri.
- Time prelijte vruć kolač.
- Uživajte u svakom zalogaju!
( Glossy )