prste da poližete!

Najmekaniji KOLAČ SA MAKOM gotov za pola sata: Ukusan je, ima tajni sastojak i pravićete ga jednom nedeljno (RECEPT)

0

Starinski kolači kakve su pravile naše bake uvek su dobrodošli uz podnevnu kafu, a kolač sa makom i čokoladnom glazurom je neprevaziđen

foto: OttoPles/Shutterstock
foto: OttoPles/Shutterstock

Ako vam miris i ukus maka vraćaju u bezbrižne dane detinjstva, ovaj slasni kolač pomoći će vam da se makar na nekoliko trenutaka vratite u te dane.


Božanstven, sočan i fenomenalan uz kafu, kolač sa makom jedna je od domaćih poslastica bez koje nema kvalitetnog porodičnog kuvara, zar ne?

 

Još ako u biksvit ubacite tajni sastojak: jabuke, čeka vas dezert kom ćete se vraćati svake sedmice...

 

Sastojci:


Za biskvit

 

  • 200 grama maka
  • 2 cela jajeta
  • 2 čaše brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 2 manje jabuke
  • 2 čaše šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 2 čaše mleka
  • 1,5 čaša ulja

 

Mak je vrlo popularan u pripremi kolača
Mak je vrlo popularan u pripremi kolačafoto: Ingrid Balabanova/Shutterstock

 

Za glazuru

 

  • 70 grama margarina
  • 150 grama čokolade
  • 4 kašike šećera
  • 4 kašike vode

 

Priprema

  1. Dobro umutite jaja, uz postepeno dodavanje šećera i vanilin šećera.
  2. Kada se šećer sasvim otopi i dobijete glatku smesu, dodajte malo po malo brašno prethodno pomešano s praškom za pecivo.
  3. Potom dodajte ulje i mleko, mutite najsporijom brzinom miksera.
  4. Nakon svega dodajte mak i sitno seckane jabuke (idealno prokuvane iz kompota), pa mutite još nekoliko minuta.
  5. Sipajte u posudu za pečenje, prethodno obloženu pek-papirom.
  6. Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni najmanje pola sata, odnosno sve čačkalica zabodena u sredinu kolača ne izađe suva i čista.
  7. Potopite margarin sa čokoladom, vodom i šećerom, uz neprestano mešanje na tihoj do srednjoj vatri.
  8. Time prelijte vruć kolač.
  9. Uživajte u svakom zalogaju!

 

makonda-tracker