ukus će vas očarati

SLASNE, VAZDUŠASTE I MEKANE KAO DUŠA: Najlepše kiflice s makom

0

Ove kiflice možete i da zamrznete kad ih ispečete - biće ukusne i kad se odmrznu!

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Sastojci:

 

Fil od maka

200 g mlevenog maka
120 g šećera
100-110 ml mleka
ribana korica od pola limuna


Testo:

 

375 g brasna
1 kašičica praška za pecivo
150 g putera
1 jaje
60 g šećera u prahu
sok i kora pola limuna
75 ml mleka sobne temperature

 

Priprema

 

Prvo napraviti fil od maka: u šerpu staviti mleko i šećer i ostaviti da provri . Skloniti sa vatre, dodati mak i koricu limuna, dobro izmešati i ostaviti da se hladi.

 

Prosejati brašno i prašak za pecivo, dodati šećer u prahu i sitnije isečen puter, pa ga natreti sa brašnom da se dobije sitna, mrvičasta mešavina. Dodati jaje, koru i sok pola limuna i polako dodavati mleko dok se ne dobije malo cvrsce testo. Testo mesiti minut-dva dok ne postane glatko i dok ne počne da se odvaja od ruke. Podeliti testo na tri jednaka dela, od svakog formirati lopticu pa je rastanjiti na krug prečnika oko 15 cm. Uviti testo u plastičnu foliju i ostaviti da se hladi sat vremena.

 

Radnu površinu malo posuti brašnom i razviti testo, okrećući ga, do debljine od oko 1-2 milimetra. Dodavati pomalo brašna po potrebi.

 

Premazati testo trećinom fila, ostavljajući po 1 centimetar do ivice bez maka.

Po linijama prečnika, iseći testo na 16 jednakih delova ( najbolje točkićem za sečenje pice). Uviti kiflice i peći u plehu s pek-papirom, na temperaturi od 180 C, dvadesetak minuta.

 

Ohlađene kiflice uvaljati u sećer u prahu ili ih samo posuti šećerom.


 

 

makonda-tracker