neodoljiv

Brzi kolač od kajsija gotov za pola sata: Patišpanj koji se topi u ustima i vraća u detinjstvo (MERA NA ČAŠE)

0

Za tili čas ukusan slatkiš je na vašem stolu 

kolač sa kajsijama
kolač sa kajsijamafoto: Shutterstock / A_Lein

Vreme kajsija je u punom jeku, a s obzirom na to da ovo voće veoma brzo prođe, sada ga treba iskoristiti maksimalno.

 

Spremanje domaćeg džema, kompota i sličinih pikanterija zahteva malo više vremena, ali kajsije se mogu iskoristiti i za pravljenje ukusnih kolača u kojima se uživa svim čulima. 

 

Ovaj kolač često su pravile naše bake i već na prvi miris, svi bi se brzo skupili oko porodičnog stola.

 

 

Ukoliko i vi želite da obradujete svoje ukućane napravite im ovaj preukusan dezert i svi zajedno ćete uživati u njegovom ukusu. Sve mere su izražene u čašama, a najbolje je da uzmete neku praznu od jogurta ili pavlake (180 ml).

 

Sastojci: 


Za patišpanj:

 

 

  • 4 jaja
  • prstohvat soli
  • 1 čaša šećera 
  • 1 vanilin šećer
  • korica pola limuna
  • 1/2 čaše ulja
  • 1 čaša jogurta 
  • 1 čaša pšeničnog griza 
  • 1 čaša oštrog brašna 
  • 1 prašak za pecivo

 

Kolač sa kajsijama
Kolač sa kajsijama foto: Profimedia

 

Još:

 

 

  • 500 g kajsija (ili voća po želji)
  • 2-3 kašike kristal šećera
  • šećer u prahu

 

 

Priprema za patišpanj:


Odvojite belanca od žumanaca. U posudu sa belancima dodajte prstohvat soli i krenite mutiti mikserom. Postepeno sipajte šećer i vanilin šećer i umutite čvrst sneg.

 

Smanjite mikser na najmanju brzinu pa dodajte jedno po jedno žumance a potom i koricu limuna. Odložite mikser.

 

Nakon toga dodajte ulje, jogurt, griz, brašno i prašak za pecivo. Izmešajte lagano da smesa ne bi spala. Smesu sipajte u pleh obložen papirom. Kajsije koje ste isekli na pola, pa na manje komade poređajte po smesi i stavite da se peče oko pola sata na 200 stepeni. Odozgo prilikom serviranja pospite šećerom u prahu. 

 

 

 

makonda-tracker