Ne dozvolite da vam tvrda i bezukusna piletina pokvari jelo samo zato što ste preskočili ove jednostavne korake
Omekšavanje je deo pripreme mesa koji mnogi preskaču, iako ono ne mora ni da traje dugo, ni da zahteva mnogo sastojaka ili opreme, niti je komplikovano.
Sve što je potrebno da biste dobili slasnu piletinu koja se raspada u ustima jeste da poštujete ove korake.
- 1. Otkoštavanje piletine
Za početak, odvojte meso od kostiju i pažljivo pregledajte da li je neka koščica ostala u mesu. Što se tiče kožice, to je opciono, odnosno skladanje je isključivo u zavisnosti od svog ukusa ili recepta.
Naravno, uvek možete kupiti meso koje je već otkošteno.
- 2. Fizički je omekšajte
Stavite piletinu na dasku za sečenje, prekrijte je providnom plastičnom folijom i dobro izudarajte čekićem za meso. Na taj način ćete ga lišiti tvrde teksture, odnosno obezbediti ujednačenu i sočnu konzistenciju.
- 3. Napravite marinadu
Mariniranje piletine je trik bez kog nema slasnog i superukusnog mesa, a idealno je da ono odstoji u marinadi preko noći.
Možete da koristite kiselu marinadu, poput maslinovog ulja ili limunovog soka, a uvek su delotvorni i soda bikarbona i belanca, obavezno uz dodatak belog luka u prahu i crnog bibera.
- 4. Idealna temperatura
Da bi bila savršeno sočna i mekana, piletina ne bi trebalo da bude ni nedovoljno pečena ni prepečena, a uglavnom se smatra da bi trebalo da kuva i peče na temperaturi 160-220 stepeni.