preukusno

Omiljeno jugoslovensko jelo, koje se topi u ustima zbog 1 sastojka: Recept za MUSAKU koja vraća u detinjstvo

0

Nekada je najjednostavnije jelo ono kojem se najviše obradujemo 

Recept za musaku
Recept za musakufoto: Shutterstock

Srpska kuhinja prepuna je zanimljivih jela, ali postoje ona koja za koja nas vežu uspomene i koje već pri prvom zalogaju vraćaju u prošla vremena. 

 

Jedno od njih je i čuvena jugoslovenska musaka, jelo bez kojeg je proteklih decenija bilo teško zamisliliti da prođe nedelja, a i danas se često nalazi na našim trpezama. 

 

Ako u onaj klasičan recept za musaku dodate samo jedan sastojak postaće kremasta, a svojim ukusom osvojiće čak i one koji nisu ljubitelji ove kombinacije sastojaka. U pitanju je pavlaka za kuvanje.

 

 

Pa da krenemo, evo šta je potrebno za pripremu ovog ukusnog jela. 

 

Sastojci:

 

  • 500 g mlevenog mesa
  • 1 crni luk
  • krompir
  • začiniSave and Update Time

 

Za preliv:

 

  • 1 jaje
  • malo mleka
  • a dodatni kremastu strukturu dodajte 1 čašu pavlake za kuvanje 

 

Recept za jugoslovensku musaku
Recept za jugoslovensku musakufoto: Shutterstock/Bartosz Luczak

Priprema:

 

U tiganj sipajte malo ulja i propržite sitno seckani crni luk. Dodajte mleveno meso i pržite dok skoro ne bude gotovo. Začinite po želji. Tepsiju u kojoj ćete peći musaku samo malo nauljite, a zatim poređajte krompir koji ste oljuštili, pa oprali, a zatim i iseckli na deblje kolutove.

 

Preko sipajte pola količine mesa, zatim još jedan red krompira, a onda preostalu količinu mesa. Poslednji red neka bude krompir i malo posolite. Sipajte malo vode i pokrijte aluminijumskom folijom. Viljuškom probušite foliju na par mesta i pecite na 230°C nekih sat vremena. Nakon toga sklonite foliju, pa umutite jaja sa mlekom i sipajte preko.

 

Pecite još 15 min dok se ne uhvati korica, ali smanjite temepraturu na 200°C.

 

Napomena: Ako želite da jelo brže bude gotovo kada isečete krompir kuvajte ga nekih 15 minuta, a preliv možete da obogatite pavlakom za kuvanje umesto mlekom.

 

makonda-tracker