Jedan od omiljenih starinskih kolača gotov za samo pola sata
Lenja pita je jedan od onih kolača koje možete jesti i leti i zimi i u svečanim, ali i u onim običnim prilikama, kad jednostavno poželite da svojim ukućanim spremite nešto ukusno da se zaslade.
Naše bake pravile su je na razne načine, neki recepti daju prhku smesu koja se kruni, a ovo je recept za testo koje je meko poput oblaka. Fil unutra je sočan, mirišljav i naprosto mami na još.
Evo kako da napravite kolač kojem je jednostavno nemoguće reći "ne".
Potrebno je:
Testo:
- 2,3 jaja (u zavisnosti od veličine pleha)
- 1 čaša šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 čaša jogurta
- 2 1/2 čaše brašna
- 1/2 šolje ulja
- 1 prašak za pecivo
Fil:
- 3,4 jabuke
- malo šećera
- malo cimeta
Priprema:
Umutiti penasto jaja i dodati šećer, vanilin šećer, jogurt, brašno, ulje i prašak za pecivo. Mutiti dok se ne dobije lepa penasta smesa. Zatim pleh obložiti pek papirom i sipati u njega polovinu smese.
Rernu ugrejati na 180 stepeni, pa tu polovinu smese staviti da se peče oko 10 min dok se ne uhvati korica.
U međuvremenu izrendati jabuke i propržiti ih kratko sa malo šećera i cimeta.
Kad se na testo uhvatila korica, izvadite iz rerne i sipajte jabuke, pa odozgo drugu polovinu testa. Vratite još 15, 20 minuta u rernu dok se lepo sve ne ispeče.
Kad mislite da je gotovo izvdite iz rerne i bocnite čačalicom kako biste proverili da li je pečeno. Ako čačkalica izađe suva, kolač je gotov, ako se testo lepi za nju treba da se dopeče.
Nakon što se malo prohladi isecite na kockice i pospite prah šećerom.