uživaćete u njima

JESENJE POSLASTICE KOJIH VAM NEĆE BITI DOSTA: 7 recepata sa jabukama za svaku kuhinju

0

Jabuke su mnogima omiljeno voće koje nudi jesen, a mogućnosti pripreme raznih poslastica su beskrajne

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Evo šta sve možete spremiti od jesenjih jabuka:

 

Lenja pita od jabuka

 

Sastojci:

 

  • šolja šećera
  • šolja ulja
  • 2 šolje brašna
  • šolja jogurta
  • prašak za pecivo
  • 1 kg jabuka
  • 2 kašike ulja
  • šećer po potrebi
  • 3 kašike griza

 

Priprema:


U činiji izmešajte jaja, šećer, ulje i brašno sa praškom za pecivo i jogurtom. Sve dobro izmešajte i napravite testo. Za fil oljuštite jabuke, izrendajte i izdinstajte na ulju. Dodajte griz i šećera po ukusu. Sipajte pola testa u podmazan pleh i pecite par minuta dok se ne uhvati korica. Zatim sipajte fil, pa preko fila stavite drugu polovinu testa.


Pecite 40 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C. Kad je pita pečena, možete je posuti šećerom u prahu.

 

Sok od jabuka (sirup)

 

Sastojci:

  • jabuke
  • voda
  • 70 g šećera na 1 l soka
  • sok od jednog limuna
  • 1 dkg limunske kiseline na 1 litar soka
  • vanilin šećer na 1 litar soka

 

Priprema:


Jabuke operite, očistite ih, narežite na kriške (ne morate da ih gulite). Sipajte vodu preko naseckanih jabuka, tako da ogreznu. Stavite ih na ringlu da se skuvaju. Kada provru ostavite ih još 6 minuta, a zatim skinite sa ringle i ostavite 12h da odstoje u toj vodi. Procedite sok i na svaki dobijeni litar stavite oko 10 grama limunske kiseline, 70 g šećera; i sok od jedog limuna. Zatim tu tečnost stavite opet na ringlu da provri. Kada provri dodajte vanilin šećer i kuvajte još 5 minuta.


Vreo sirup sipajte u vrele flaše koje ćete nakon zatvaranja uviti krpama i držati tako 48 sati dok se ne ohlade. Zatim sok držati u podrumu ili ostavi, a kada se otvori, flašu sa sirupom čuvajte u frižideru.

 

jabuke su glavni sastojak mnogih poslastica
jabuke su glavni sastojak mnogih poslasticafoto: Profimedia

Cimet rolnice sa jabukama

 

Sastojci:

 

  • 20 g svežeg ili 7 g suvog kvasca
  • 250 ml tople vode
  • 50 g šećera
  • 80 ml ulja
  • 1 jaje
  • 1/2 kašičice soli
  • 525 g brašna
  • 100 g putera
  • 165 g braon šećera
  • 1 kašika cimeta
  • 50 g oraha
  • 2 osrednje jabuke
  • 100 g prah šećera
  • jedna i po kašika mleka
  • 1 kašika putera
  • 1 kašika vaniline esencije

 

Priprema:


U veću činiju za mešenje staviti kvasac, toplu vodu, šećer i ulje, sve dobro promešati i ostaviti na stranu oko 5 minuta. U drugu činiju izmeriti brašno. Kad je kvasac počeo da peni, dodati so, malo umućeno jaje i brašno. Sjediniti brašno sa kvascem, i sipati na radnu površinu i sve dobro umesiti. Oblikovati u loptu, pokriti i ostaviti na toplom da naraste, oko 30 minuta.

 

Za to vreme, u manju zdelicu, izmešati braon šećer i cimet i iseckati orahe. Naraslo testo premesiti i rastanjiti ga oklagijom, na pobrašnjenoj radnoj površini debljine oko 5-6mm, pola otopljenog putera premazati preko testа.

 

Preko premazanog testa posuti sa mešavinom cimeta i braon šećera. Jabuke očistiti i narendati i posuti preko cimeta i na kraju posuti sa seckanim orasima. Urolati u jedan veliki rolat i oštrim nožem iseći na 15 malih rolata, oko 6 cm debljine. Vatrostalnu posudu, veličine 22cm X 33cm premazati sa puterom i svaki komadić premazati sa četkicom okolo i preko i naređati tri reda po 5 komada testa. Pokriti providnom folijom i ostaviti da ponovo raste oko pola sata, na toplom mestu.


Zagrejati rernu na 175°C i peći rolnice oko 20 do 25 minuta ili dok vam blago ne porumene.


Dok se rolnice peku napraviti preliv tako što ćete izmešati prah šećer, mleko, vanilinu esenciju i puter u glatku smesu. Preliti preko vrućih rolnica.

 

Još divnih recepata na sledećoj strani.

 

makonda-tracker