njamiii

Gotove za pola sata, bez jaja, mleka i ulja: Recept za STARINSKE POSNE KROFNE mekane poput oblaka

0

Počeo je petrovdanski post, idealno je vreme za pripremu omiljenih kolača bez jaja, mleka i drugih proizvoda životinjskog porekla 

foto: sherlesi/Shutterstock
foto: sherlesi/Shutterstock

Kada nastupe dani posta domaćice pokušavaju da pronađu način da ukućani podjednako uživaju u gastronomskim pikanterijama kao i inače. Krofne su rado viđen gost na svakoj trpezi, a sada vam donosimo posni recept, koji će učiniti da se osećate kao da ste se vratili u detinjstvo.

 

Za pripremu krofni često je potrebno dosta vremena, ali se svaki trnutak truda oko njih isplati. Posute prah šećerom, punjene džemom ili kremom, kakve god, idealne su za svaku priliku i u svako doba dana.

 

Evo kako da napravite najukusnije posne krofne po receptu naših baka.

 

 

Sastojci:


250 ml mlake vode
40 g svežeg kvasca
pola kg brašna
50 g margarina
2 kašike šećera
šećer u prahu
2 vanilina šećera

 

Starinske posne krofne recept
Starinske posne krofne recept foto: Mirjam Kavcic/Shutterstock

 

Priprema:


Pripremite plastičnu posudu u kojoj ćete da pripremate krofne, pa u nju sipajte mlaku vodu i kašičicu šećera. Zatim dodajte izmrvljen kvasac i kašičinu brašna i promešajte da se kvasac brze rastopi. Kad se uspenuša dodajte brašno, rastopljeni margarin i šećer. 

 

Umesite rukom testo tako da bude mekano, nikako ne sme da bude tvrda smesa. 

 

Ostavite ga na toplo mesto oko 20 minuta da naraste, a kada se skoro udvostruči, premesite ga na pobrašnjenoj radnoj površini. 

 

Rastanjite oklagijom i čašom vadite krugove, krofne, pa ređajte na pek papir i pecite u rerni oko 15 minuta na 220 stepeni.

 

Nakon što su pečene pospite prah šećerom ili ih punite džemom, kremeom ili nekim nadevom koji vi najviše volite. 

 

 

makonda-tracker