fantazija ukusa

Ukusna poslastica koja uspeva svima: Sočna ŠTRUDLA sa MAKOM koja se topi u ustima (RECEPT)

0

Štrudla sa makom će zasladiti vaša nepca.

Štrudla sa makom je uvek sjajan izbor da se zasladite.
Štrudla sa makom je uvek sjajan izbor da se zasladite.foto: Shutterstock/Stolyevych Yuliya

Štrudla je vrsta slojevitog peciva sa punjenjem koje je obično slatko, ai postoje one i sa slanim nadevima.

 

Postala je popularna u 18. veku širom Habzburškog carstva.

 

Ona je deo prvenstveno nemačke i austrijske kuhinje, ali je česta i u kuhinja srednje Evrope.

 

U našoj zemlji, najpopularnija je u Vojvodini, mada se štrudla pravi i u ostalim delovima Srbije.

 

Ukoliko i vi volite štrudle, ovog puta vam predstavljamo recept za štrudlu sa makom koju ćete relativno lako pripremiti, a u njenom ukusu ćete uživati dugo.

Sastojci:

 

Za testo:

 

  • 250 ml mleka
  • 500 g brašna
  • pola pakovanja svežeg kvasca
  • 1 kašika šećera
  • 2 žumanca
  • prstohvat soli
  • 60 g masti

 

Za fil:

 

  • 125 ml mleka
  • 300 g mlevenog maka
  • 200 g šećera

 

Za premazivanje:

 

  • 1 jaje

 

Priprema:

 

Zagrejte mleko, pa sklonite posudu sa ringle i dodajte šećer, kvasac, malo brašna i ostavite da se kvasac aktivira.

 

U drugoj posudi umutite žumanca i dodajte ih prvoj posudi.

 

Promeštajte i sipajte u činiju u koju ste prethodno sipali brašno i so. 

 

Umesite testo, pa ga stavite na radnu površinu da narasta dok vi pripremite fil. 

 

Fil ćete pripremiti tako što ćete staviti mleko da provri, pa dodati mleveni mak i šećer.

 

Kad zakuvate fil, sklonite šerpu sa ringle i ostavite fil da se prohladi.

 

Dok se fil hladi, testo podelite na tri dela, pa svaki deo razvucite oklagijom u pravougaonik.

 

Premažite testo mašću ili puterom, pa stavite fil i urolajte u rolat.

 

Poređajte štrudle u nauljeni pleh, pa svaku premažite umućenim jajetom.

 

Zagrejte rernu na 200 stepeni, pa pecite štrudle dok ne porumene što je otprilike 20 minuta

 

makonda-tracker