Pijace se uveliko šarene od raznog prolećnog povrća, a tikvice su definitivno jedno od omiljenog povrća
Domaćice se uvek raduju proleću, ne samo zbog toga što dolaze lepši i topliji dani već i zato što se tada na rafovima prodavnica i pijaca pojavljuje razno ukusno voće i povrće.
Jedna od najjednostavnijih namirnica koja može da se kombinuje gotovo uz sve svakako je tikvica.
Tikvice su kraljice proleća iz mnogo razloga. One se mogu spremiti na mnogo načina. Neki recepti sa tikvicama su zdravi, drugi preukusni, a svima je jedno zajedničko... Brzo i lako se pripremaju.
Danas vam donosimo jedan savršen prolećni obrok koji će obožavati svi, od 3 do 103 godine.
Sastojci:
- 1 veća mlada tikvica
- 3 jaja
- so
- 3 kašike prezli
- 2 kašike brašna
- 1 kašika griza
- 4 kašike susama
- malo mlevene paprike
- malo kačkavalja
Priprema:
Tikvice iseći na tanke listove i posoliti. Ostaviti 15-20 minuta da odstoji pa iscediti tečnost. Jaja umutiti u činiji. U posebnu činiju sipati prezle, brašno, griz, pola susama i začinske paprike. Sve izmešati.
Tikvice posuti mešavinom prezli zatim u jaja pa ponovo u prezle i jaja i ređati u pleh u koji ste stavili pek papir.
Posuti ostatkom susama i arendati kačkavalj.
Uključite rernu da se greje na 220 stepeni i pecite tikvice oko 15 minuta. Odozgo će se uhvatiti hrskava korica, a unutra će ostati mekane i sofrane.