Laka i jednostavno priprema, musaku svrstavaju među omiljena jela.
Musaka je jedno od omiljenih jela na našim prostorima.
Sastojke uglavnom uvek imamo kod kuće, ne zahteva dugu pripremu, uspeva i početnicama u kuhinji, a što je najbitnije, okuplja celu porodicu za stolom.
Ipak, ako želite da vam bude sočnija i ukusnija, u rojal masu kojom ćete u jednom trenutku preliti musaku dodajte kiselu pavlaku i rendani kačkavalj.
Sastojci:
- 1 kg krompira
- 500 gr mešanog mlevenog mesa
- 1 šargarepa
- glavica crnog luka
- dva čena belog luka
- so po ukusu
- biber po ukusu
- suvi biljni začin po ukusu
- malo mleka
- malo pavlake
- 1 jaje
- mast/ulje
- 100 gr rendanog kačkavalja
Priprema:
Na malo masti prodinstajte sitno isečenu glavicu crnog luka, a kada postane staklast i proziran, dodajte i sitno isečena dva čena belog luka.
Dodajte šargarepu i malo vode, pa dinstajte na tihoj vatri.
Kada je povrće gotovo, dodajte mleveno meso i začine po ukusu.
Meso nemojte previše da dinstate, jer će svakako proći još termičku obradu, ali treba da poprimi ukuse od začina.
Kada je fil spremljen, isecite krompir na kolutove.
Šerpu ili pleh koji ste namenili za musaku premažite mašću i onda ređajte kolutove krompira, pa potom rasporedite fil.
Ređati naizmenično krompir i meso s tim što gornji, poslednji sloj treba da bude krompir.
Šerpu ili pleh prekriti aluminijumskom folijom, pa peći na 200 stepeni oko pola sata.
Pred kraj, kada je krompir omekšao što ćete proveriti bockanjem viljuške, umutiti jaja, pavlaku i mleko i rendani kačkavalja, pa rojal masom prelijte musaku.
Smanjite temperaturu na 180 stepeni i zapecite musaku toliko da gornja korica bude rumena.