Najbolja ideja za ručak – izdašna i sočna musaka od tikvica pripremljena na poseban način
Tikvice možemo pripremiti na mnogo načina, a sve je popularnije da ovo povrće zamenjuje krompir u receptima.
Budući da obiluje vitaminima A, B, D, C, K i mnogim mineralima, tikvice su odličan izbor ako brinete o svom zdravlju, a ne izazivaju nagli skok šećera u krvi kao beli krompir, pa se često koriste za musaku.
Ukoliko musaku od tikvica pripremite baš po ovom upustvu, dobićete bogato i zasitno jelo kome ćete se uvek rado vraćati.
Musaka od tikvica i mlevenog mesa
Sastojci:
- 1-1,5 kg tikvica
- 500 g mlevenog mesa
- ulje po potrebi
- 1 glavica crnog luka srednje veličine
- 2 šargarepe srednje veličine
- so, biber, mlevena paprika po ukusu
Za bešamel:
- 400 ml mleka
- 2 kašike brašna
- 30 g putera
- suvi začin
Za prelivanje
- 200 ml mleka
- 4 jajeta
Za posipanje
- rendani kačkavalj po ukusu
Priprema
- Očistite tikvice, isecite ih na kolutove i stavite sa strane.
- Sitno iseckajte crni luk i šargarepu, pa ih dinstajte u zagrejanom ulju dok luk ne bude staklast. Zatim dodajte meso i pržite uz mešanje dok ne pobeli.
- Za bešamel: Stavite puter da se otopi, pa sklonite s vatre, dodajte mu brašno, dobro promešajte i vratite na ringlu i ugrejte da pobeli, pa postepeno dodajte mleko da razredite sos. Dodajte suvi začin i dobro promešajte.
- Podmažite posudu za pečenje puterom, pa ređajte kolutove tikvica, prekrijte redom mlevenog mesa sa lukom i šargarepom, pa završite redom tikvica.
- Prelijte bešamel sosom i pecite oko pola sata u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.
- Umutite mleko i jaja, sipajte začine po ukusu, pa time prelijte musaku od tikvica i pecite još pola sata.
- Kada bude gotovo, pospite rendanim kačkavaljem.
( Glossy.rs )