bićete siti satima

Bez masnoće, pohovanja i previše kalorija: JELO OD TIKVICA koje možda još niste probali – a obožavaćete ga! (RECEPT)

0

Najbolja ideja za ručak – izdašna i sočna musaka od tikvica pripremljena na poseban način

Musaka od tikvica
Musaka od tikvicafoto: nada54, Shutterstock

Tikvice možemo pripremiti na mnogo načina, a sve je popularnije da ovo povrće zamenjuje krompir u receptima.


Budući da obiluje vitaminima A, B, D, C, K i mnogim mineralima, tikvice su odličan izbor ako brinete o svom zdravlju, a ne izazivaju nagli skok šećera u krvi kao beli krompir, pa se često koriste za musaku.


Ukoliko musaku od tikvica pripremite baš po ovom upustvu, dobićete bogato i zasitno jelo kome ćete se uvek rado vraćati.


Musaka od tikvica i mlevenog mesa


Sastojci:

 

  • 1-1,5 kg tikvica
  • 500 g mlevenog mesa
  • ulje po potrebi
  • 1 glavica crnog luka srednje veličine
  • 2 šargarepe srednje veličine
  • so, biber, mlevena paprika po ukusu

 

Za bešamel:

 

  • 400 ml mleka
  • 2 kašike brašna
  • 30 g putera
  • suvi začin

 

Tikvice se često koriste kao zamena za krompir prilikom pripreme musake
Tikvice se često koriste kao zamena za krompir prilikom pripreme musakefoto: FotosDo/Shutterstock

Za prelivanje

 

  • 200 ml mleka
  • 4 jajeta

 

Za posipanje

 

  • rendani kačkavalj po ukusu

 

Priprema

 

  1. Očistite tikvice, isecite ih na kolutove i stavite sa strane.
  2. Sitno iseckajte crni luk i šargarepu, pa ih dinstajte u zagrejanom ulju dok luk ne bude staklast. Zatim dodajte meso i pržite uz mešanje dok ne pobeli.
  3. Za bešamel: Stavite puter da se otopi, pa sklonite s vatre, dodajte mu brašno, dobro promešajte i vratite na ringlu i ugrejte da pobeli, pa postepeno dodajte mleko da razredite sos. Dodajte suvi začin i dobro promešajte.
  4. Podmažite posudu za pečenje puterom, pa ređajte kolutove tikvica, prekrijte redom mlevenog mesa sa lukom i šargarepom, pa završite redom tikvica.
  5. Prelijte bešamel sosom i pecite oko pola sata u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.
  6. Umutite mleko i jaja, sipajte začine po ukusu, pa time prelijte musaku od tikvica i pecite još pola sata.
  7. Kada bude gotovo, pospite rendanim kačkavaljem.

 

makonda-tracker