omiljeno jelo

Jednostavno se sprema, a veoma je zasitna: Kako se pravi NAJUKUSNIJA MUSAKA, korak po korak? (RECEPT)

0

Na trpezi većine Srba, ovo jelo od krompira i meso je veoma često. Uspeva i neiskusnim domaćicama, a veoma je ukusna i držaće vam sitim satima.

Ukus musake ćete pamtiti danima.
Ukus musake ćete pamtiti danima.foto: Shutterstock/Melica

Jedno od omiljenih i najjednostavnijih jela kod Srba je definitivno musaka.

 

Potrebno vam je samo nekoliko sastojaka, a proces pripreme je prilično jednostavan.

 

Uz to, veoma je zasitna, pa nećete biti dugo gladni.

 

Sastojci:

 

  • 1 kg krompira
  • 500 gr mešanog mlevenog mesa
  • 1 šargarepa
  • glavica crnog luka
  • dva čena belog luka
  • so po ukusu
  • biber po ukusu
  • suvi biljni začin po ukusu
  • malo mleka
  • malo pavlake
  • 1 jaje
  • mast/ulje

 

Priprema: 

 

Na malo masti prodinstajte sitno isečenu glavicu crnog luka, a kada postane staklast i proziran, dodajte i sitno isečena dva čena belog luka.

Musaka je jedno od omiljenih domaćih jela sa krompirom i mesom.
Musaka je jedno od omiljenih domaćih jela sa krompirom i mesom.foto: Shutterstock/tummy

Potom dodajte izrendanu šargarepu i dinstajte na tihoj vatri.

 

Dodati mleveno meso i tada dodati začine po ukusu. 

 

Nemojte meso previše da dinstate, jer će svakako proći još termičku obradu, ali treba da poprimi ukuse od začina. 

 

Kada je fil spremljen, isecite krompir na kolutove.

 

Šerpu ili pleh koji ste namenili za musaku premažite mašću i onda ređajte kolutove krompira, pa potom rasporedite fil.

 

Ređati naizmenično krompir i meso s tim što gornji, poslednji sloj treba da bude krompir. 

 

Šerpu ili pleh prekriti aluminijumskom folijom, pa peći na 200 stepeni oko pola sata.

 

Pred kraj, kada je krompir omekšao što ćete proveriti bockanjem viljuške, umutiti jaja, pavlaku i mleko, pa rojal masom preliti musaku.

 

Smanjiti temperaturu na 180 stepeni i zapeći musaku toliko da gornja korica bude rumena. 

 

makonda-tracker