Kako da palačinke ne budu krute i suve već slasne i mekane tako da se tope u ustima?
Palačinke spadaju u omiljena rešenja za brzi doručak ili večeru u svakom domaćinstvu, ali sa njima nikad ne možemo biti sigurni kako će ispasti!
Uradite sve isto svaki put, a one su nekada savršene konzistencije, a nekada previše krute ili žilave i ne uživate previše u njima. Međutim, sve što je potrebno da biste bili sigurni da će palačinke biti mekane jeste da u testo ubacite jedan tajni sastojak!
Caka koja se primenjuje u kuhinjama restorana jeste dodatak običnog alkoholnog sirćeta u testo za palačinke! Bez obzira na to pravite li "naše" domaće ili američku varijantu debljih palačinki, sipajte jednu ili dve kašike sirćeta i možete biti sigurni da će oni biti meke, savitljive i da će se topiti u ustima.
Radi se o tome da sirće reaguje s praškom za pecivo, zbog čega se stvaraju dodatni mehurići, pa će rezulat biti vazdušaste i vrlo meke palačinke.
Uz to, ovo neće nimalo uticati ni na miris ni na ukus, a pravi trenutak da sipate sirće jeste nakon mleka (ili vode, ako pravite posne). Zatim ostavite ovu mešavinu da odstoji oko pet minuta da bi se lepo sjedinilo i da mleko malo "pokiseli".
Tek potom dodajte suve sastojke i pripremite ih kao inače, a rezultat će vas iznenaditi!
Recept za domaće palačinke sa sirćetom
Sastojci:
- 200 grama mekog brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 kašika sirćeta
- 2 jajeta
- 100 ml ulja
- 300 ml mleka
- kisela voda po potrebi
- kašičica soli
- kašičica šećera
Priprema
U jednoj posudi pomešajte mleko i sirće, promešajte i ostavite sa strane.
U drugoj činiji pomešajte brašno, prašak za pecivo i jaja, umutite, pa u to sipajte mešavinu mleka i sirćeta i nastavite da mutite. Po potrebi možete dodati malo kisele vode.
Kad nestanu sve grudvice, sipajte ulje, promešajte, pa ostavite da odstoji 20 minuta.
Zatim pecite u podmazanom tiganju jednu po jednu, sa obe strane.