ekonomično

Slatke TURSKE PITICE od jedne jabuke: Mekani zalogajčići gotovi za tren oka

0

Slatke pituljice punjene nadevom od jabuke koje ćete dugo pamtiti. Laka i brza priprema, a rezultat je nestvaran!

Trouglaste turske pitice od jabuke
Trouglaste turske pitice od jabukefoto: Apron/Youtube printscreen

Ljubitelji turske kuhinje jednostavno ne mogu da odole pitama, a slatke su popularne koliko i slana peciva od kora.

 

Kada je reč o slatkim pitama, kombinacija jabuke i cimeta je nenadmašna, a ove dekorativne pituljice su očaravajuće izgleda, mirisa i ukusa-


Sastojci:


Za testo

  • 1/4 šolje gustog jogurta
  • 2 kašike mleka
  • 1 belance
  • 1 kašičica šećera
  • 1/2 kašičice soli
  • 170 grama brašna
  • 1/2 kašike praška za pecivo
  • 3 kašike omekšalog putera

Za fil

  • 1 velika jabuka
  • 1 kašika limunovog soka
  • 1 kašika maslaca
  • 1,5 kašika šećera
  • 1/2 kašike meda
  • 1 kašičica cimeta

 

Za glazuru

 

  • 1 žumance
  • 1 kašika mleka

 

turske pitice od jabuke
turske pitice od jabukefoto: Apron/Youtube printscreen

Priprema


Za testo

  1. Pomešajte gusti jogurt, mleko, belance, šećer i so i sve dobro promešajte.
  2. Kad se sjedini, pomešajte brašno i prašak za pecivo, pa to postepeno dodajte smeši, uz neprestano mešanje.
  3. Na kraju dodajte puter, pa dobro zamesite rukom.
  4. Pokrijte i ostavite da odstoji 30-60 minuta.

Za fil

  1. Očistite veliku jabuku, pa je dobro izrendajte.
  2. Dodajte joj limunov sok.
  3. Otopite puter, pa u to sipajte šećer i med i sve dobro mešajte na tihoj do srednjoj vatri.
  4. Potom dodajte rendanu jabuku u šerpu, pa mešajte i pustite da se dinsta sve dok tečnost ne izvetri.
  5. Pred kraj, pospite cimetom i promešajte, pa sklonite s vatre da se hladi.

Oblikovanje

  1. Testo prebacite na pobrašenju površinu, pa loptu podelite na šest jednakih delova.
  2. Svaki deo premesite i oblikujte u loptu, pa pokrijte providnom folijom i ostavite da odstoji 15-ak minuta.
  3. Loptu razvucite prstima u oblik kruga, pa pređite malo i oklagijom, pazeći da se ne zalepi na površinu.
  4. Varjačom prebacite malo fila od jabuka, zasecite testo po radijusu, odnosno od središta kruga do jedne ivice.
  5. Pebacite deo testa tako da formirate trougao, pa nastavite da motate tako, kao u snimku.
  6. Ređajte po plehu obloženom pek-papirom.

Glazura

 

  • Pomešajte žumance i mleko i dobro razmutite.
  • Time premažite pitice.

 

  • Pecite 17-20 minuta na rerni zagrejanoj na 200 stepeni.

 

Pogledajte video.

 

 

 

makonda-tracker