lako se sprema

Kremasti slatkiš koji se NE PEČE, a topi se u ustima: Originalni italijanski recept za TIRAMISU koji osvaja na prvu

0

Jedina mana je što treba da odstoji najmanje tri sata u frižideru pre posluženja.

Spoj piškota i maskarpone sira miluje vaša nepca.
Spoj piškota i maskarpone sira miluje vaša nepca.foto: Shutterstock/stockcreations

Tiramisu je jedan od najpoznatijih italijanskih dezerata na svetu, koji je nastao u Trevizu, gradu u blizini Venecije.

 

U pitanju je jednostavna i ukusna poslastica od piškota i krema od maskarpona i jaja, a mi vam u nastavku predstavljamo originalni italijanski recept za tiramisu koji ćete stalno praviti. 


Sastojci:

 

  • 300 gr piškota
  • 500 gr maskarpona
  • 4 srednja jaja
  • 100 gr šećera
  • 300 ml kafe
  • 2 kašike ruma
  • kakao u prahu

Priprema:

 

Pre svega, napravite kafu, a onda dodajte rum.

 

Potom razdvojite belanca od žumanca, pa belanca umutite u čvrst sneg.

 

Potom u drugoj činiji umutite žumanca sa šećerom dok ne postanu svetli i glatki, jedno 3 do 5 minuta.

 

U međuvremenu sipajte maskarpone sir u činiju i razmutite ga kašikom da bude mekši, a potom ga pomešajte sa žumancima.

 

Polako umutite kremu od maskarponea 2 do 3 minuta. Sada dodajte čvrst sneg od belanaca.

 

Mešajte drvenom kašikom, odozdo prema gore. Mešajte polako dok masa ne postane glatka i kremasta.

 

Uzmite keramičku posudu i umočite svaku piškotu jednu do dve sekunde u kafu (piškote ne bi trebalo previše da natopite kafom, jer će tiramisu biti mnogo mek). 

 

Poređajte piškote tako da prekriju dno tepsije, a zatim preko stavite fil.

 

Ređajte tako naizmenično piškote i fil, ali vodite računa da fil bude poslednji. 

 

Na kraju pospite kakaom

 

Ostavite da odstoji 3 sata u frižideru pre serviranja.

 

Još bolje ako tiramisu pripremite dan ranije i ostavite da odstoji preko noći.

 

makonda-tracker