Jedina mana je što treba da odstoji najmanje tri sata u frižideru pre posluženja.
Tiramisu je jedan od najpoznatijih italijanskih dezerata na svetu, koji je nastao u Trevizu, gradu u blizini Venecije.
U pitanju je jednostavna i ukusna poslastica od piškota i krema od maskarpona i jaja, a mi vam u nastavku predstavljamo originalni italijanski recept za tiramisu koji ćete stalno praviti.
Sastojci:
- 300 gr piškota
- 500 gr maskarpona
- 4 srednja jaja
- 100 gr šećera
- 300 ml kafe
- 2 kašike ruma
- kakao u prahu
Priprema:
Pre svega, napravite kafu, a onda dodajte rum.
Potom razdvojite belanca od žumanca, pa belanca umutite u čvrst sneg.
Potom u drugoj činiji umutite žumanca sa šećerom dok ne postanu svetli i glatki, jedno 3 do 5 minuta.
U međuvremenu sipajte maskarpone sir u činiju i razmutite ga kašikom da bude mekši, a potom ga pomešajte sa žumancima.
Polako umutite kremu od maskarponea 2 do 3 minuta. Sada dodajte čvrst sneg od belanaca.
Mešajte drvenom kašikom, odozdo prema gore. Mešajte polako dok masa ne postane glatka i kremasta.
Uzmite keramičku posudu i umočite svaku piškotu jednu do dve sekunde u kafu (piškote ne bi trebalo previše da natopite kafom, jer će tiramisu biti mnogo mek).
Poređajte piškote tako da prekriju dno tepsije, a zatim preko stavite fil.
Ređajte tako naizmenično piškote i fil, ali vodite računa da fil bude poslednji.
Na kraju pospite kakaom.
Ostavite da odstoji 3 sata u frižideru pre serviranja.
Još bolje ako tiramisu pripremite dan ranije i ostavite da odstoji preko noći.