Ako postite, to ne znači da morate da se odreknete omiljene poslastice.
Tiramisu je popularni italijanski desert sa ukusom kafe.
Pravi se od piškota umočenih u kafu, a premazanih umućenom mešavinom jaja, šećera i maskarpone sira, aromatizovanog kakaom.
Tokom godina se recept menjao i prilagođavao, ali je do dan-danas ostao jedan od omiljenih dezerata.
Postoje različite varijante pripreme ovog kolača, a danas vam predstavljamo recept za posni tiramisu, koji je idealan ako želite da povedete računa o svojoj ishrani, ali i ako trenutno postite.
Sastojci:
- 200 ml ulja - za koru
- 1,5 čaša od jogurta vode - za koru
- 400-450 gr brašna - za koru
- 320 g šećera - za koru
- 1 kašičica sode bikarbone - za koru
- 1 kašičica vanilin šećera - za koru
- 1 posni margarin - za fil
- 200 ml posne slatke pavlake- za fil
- 5-6 kašika šećera u prahu- za fil
- 1 kašičica kakaoa- za fil
- 2-3 kapi ruma- za fil
- 300 g šećera -za sirup
- 300 ml vode-za sirup
- 2 kašičice instant kafe-za sirup
- 100 ml ruma-za sirup
- 250 g čokolade za kuvanje - za glazuru
- 1 kašika šećera - za glazuru
- 3-4 kašike vode - za glazuru
Priprema:
Kora: Prvo pomešajte vodu, ulje, sodu bikarbonu, šećer i vanilin šećer, pa sipajte brašno i umutite. Smesu sipajte u pleh obložen pek papirom i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 30 minuta.
Kada se kora ohladi, podelite je na dva dela.
Fil: Penasto umutite margarin (obavezno ostavite da stoji neko vreme na sobnoj temperaturi), pa dodajte posnu slatku pavlaku i umutite.
Onda dodajte kakao, šećer u prahu i rum, pa umutite mikserom.
Sirup: Šećer istopite u vodi, dodajte kafu i promeštajte, a kada se ohladi dodajte i rum.
U tepsiju stavite koru, prelijte sirupom, premažite filom, pa stavite drugu koru koju ćete isto premazati sirupom, pa premažite fil i poravnajte.
Glazura: Za pripremu glazure pomešajte vodu i šećer, a kada se istopi dodajte čokoladu i kuvajte, uz neprestano mešanje na umerenoj temperaturi.
Prelijte glazurom, pospite kakaom i čuvajte u frižideru. Poslužite i uživajte!