ukusniji od "pravog"

Napravite duplu meru, jer će nestati za 5 minuta: Recept za POSNI TIRAMISU kojem ćete se uvek vraćati

0

Ako postite, to ne znači da morate da se odreknete omiljene poslastice.

Priprema ovog tiramisua možda zahteva malo strpljenja, ali nakon toga vas očekuje kremasti ukus koji ćete dugo pamtiti.
Priprema ovog tiramisua možda zahteva malo strpljenja, ali nakon toga vas očekuje kremasti ukus koji ćete dugo pamtiti.foto: Shutterstock/stockcreations

Tiramisu je popularni italijanski desert sa ukusom kafe.

 

Pravi se od piškota umočenih u kafu, a premazanih umućenom mešavinom jaja, šećera i maskarpone sira, aromatizovanog kakaom.

 

Tokom godina se recept menjao i prilagođavao, ali je do dan-danas ostao jedan od omiljenih dezerata. 

 

Postoje različite varijante pripreme ovog kolača, a danas vam predstavljamo recept za posni tiramisu, koji je idealan ako želite da povedete računa o svojoj ishrani, ali i ako trenutno postite. 

 


Sastojci:

 

  • 200 ml ulja - za koru
  • 1,5 čaša od jogurta vode - za koru
  • 400-450 gr brašna - za koru
  • 320 g šećera - za koru
  • 1 kašičica sode bikarbone - za koru
  • 1 kašičica vanilin šećera - za koru
  • 1 posni margarin - za fil
  • 200 ml posne slatke pavlake- za fil
  • 5-6 kašika šećera u prahu- za fil
  • 1 kašičica kakaoa- za fil
  • 2-3 kapi ruma- za fil
  • 300 g šećera -za sirup
  • 300 ml vode-za sirup
  • 2 kašičice instant kafe-za sirup
  • 100 ml ruma-za sirup
  • 250 g čokolade za kuvanje - za glazuru
  • 1 kašika šećera - za glazuru
  • 3-4 kašike vode - za glazuru

 

Priprema:

 

Kora: Prvo pomešajte vodu, ulje, sodu bikarbonu, šećer i vanilin šećer, pa sipajte brašno i umutite. Smesu sipajte u pleh obložen pek papirom i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 30 minuta

 

Kada se kora ohladi, podelite je na dva dela.

 

Fil: Penasto umutite margarin (obavezno ostavite da stoji neko vreme na sobnoj temperaturi), pa dodajte posnu slatku pavlaku i umutite.

 

Onda dodajte kakao, šećer u prahu i rum, pa umutite mikserom. 

 

Sirup: Šećer istopite u vodi, dodajte kafu i promeštajte, a kada se ohladi dodajte i rum. 

 

U tepsiju stavite koru, prelijte sirupom, premažite filom, pa stavite drugu koru koju ćete isto premazati sirupom, pa premažite fil i poravnajte.

 

Glazura: Za pripremu glazure pomešajte vodu i šećer, a kada se istopi dodajte čokoladu i kuvajte, uz neprestano mešanje na umerenoj temperaturi.

 

Prelijte glazurom, pospite kakaom i čuvajte u frižideru. Poslužite i uživajte!

 

makonda-tracker