jedina mana je što mora da prenoći

Najbolji recept za MEDENU PITU koji ste ikad probali: Sočna, kremasta poslastica čiji se ukus ne zaboravlja

0

Obradujte vaša nepca ovim sočnim kolačem.

Prkhe korice i kremast fil je ono što ovaj kolač čini omiljenim.
Prkhe korice i kremast fil je ono što ovaj kolač čini omiljenim.foto: Shutterstock/Diana Sklarova

Jedan od omiljenih starinskih kolača jeste i medena pita, koja se sastoji od prhkih kora koje se tope u ustima i preukusnog fila čiji ukus na nepcima ostaje danima.

 

Varijacija ovog recepta je mnogo, a mi vam danas predstavljamo jednu kojoj ćete se stalno vraćati.

 

Sastojci:

 

Za koru:

  • 40 gr masti
  • 2 kašike meda
  • 80 gr šećera
  • 4 kašike mleka
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 1 jaje
  • 400 gr mekog brašna

Za fil

  • 0.5 l mleka
  • 140 gr šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 6 kasika pšeničnog griza
  • 1 limun
  • 250 gr margarina

 

Za glazuru: 

 

  • 200 gr čokolade
  • 80 gr margarina

 

Priprema: 

 

Umutite mikserom mast,jajae, mleko, med i sodu bikarbonu.

 

Potom dodati brašno i umesiti testo, pa podeliti na tri dela.

 

Razvuci tanko i peći dok kore ne porumene. 

 

Potom pristupiti pripremi fila tako što ćete izmešati griz sa malo mleka, a ostatak mleka i šećera staviti da provri. 

 

Skuvati griz u mleku i ostaviti da se ohladi.

 

U ohlađen fil umutiti margarin i sok od limuna. 

 

Podeliti fil na dva dela i filovati kore. 

 

Ostaviti da prenoći, pa sutradan preliti glazurom koju ćete dobiti tako što ćete na tihoj vatri otopiti čokoladu i margarin. 

 

makonda-tracker