VRAĆA U DETINJSTVO

Priprema se za 5 minuta i uspeva baš SVIMA: Recept za starinski KOLAČ SA VIŠNJAMA koji se topi u ustima (MERA NA ČAŠE)

0

Jedina mana ovog kolača jeste što morate da sačekate da se ohladi pre nego što ga isečete i degustirate.

foto: Shutterstock/Inga Nielsen
foto: Shutterstock/Inga Nielsen

Jedan od najboljih načina da se opustimo nedeljom i napunimo baterije za narednu radnu nedelju jeste i da naša nepca pomilujemo omiljenim ukusima.

 

Jedan od najpopularnijih, jednostavnih kolača koji podsećaju na detinjstvo jeste i kolač sa višnjama.

 

Ovaj kolač osvežava, veoma je jednostavan za pripremu, jedino što mu je mana jeste što moramo da sačekamo da se ohladi pre nego što ga pospemo šećerom u prahu i poslužimo.

 

Sastojci:

 

  • 5 jaja
  • 1,5 čaša šećera 
  • 1 čaša jogurta
  • 1 čaša ulja
  • 2 čaše brašna
  • 1/2 kesice praška za pecivo
  • 400 -500 grama višanja
  • šećer u prahu
  • vanilin šećer

Priprema: 

 

Odvojite belanca od žumanca. Belanca mikserom umutiti u čvrst sneg, pa im postepeno dodavati šećer.

 

Mutiti još malo, pa odložiti mikser. Dodati žumanca, pa ih mešati polako špatulom.

 

Postepeno dodavati ostale sastojke (jogurt, brašno, ulje, prašak za pecivo) i polako ih sjediniti sa belancima.

 

Kada testo bude homogeno, izliti u podmazan pleh koji ste prethodno posuli brašnom.

 

Na testo staviti višnje, koje su malo oceđene od viška soka. Da višnje ne bi ostale na vrhu kolača, vrhom nožića ih "pogurajte" nadole.

 

Staviti kolač u rernu na 200 stepeni, pa posle nekog vremena smanjiti na 180 stepeni.

 

Peći ga oko 40 do 60 minuta. Kada se kolač ohladni, posuti ga prah šećerom pomešanim sa vanilinim šećerom i iseći na kocke.

 

Veoma je važno da ne sečete kolač dok se ne ohladi.

makonda-tracker