sačekajte da se kolač ohladi

Sočno, sočnije, TRILEĆE: Najprostiji recept za omiljeni kolač današnjice + 3 stvari po kojima se razlikuje od KOHA

0

Ako volite sočne kolače, ovaj recept za trileće ćete obožavati.

Trileće mnogi mešaju sa kohom iako zapravo nemaju uopšte sličnosti.
Trileće mnogi mešaju sa kohom iako zapravo nemaju uopšte sličnosti.foto: Shutterstock/Enez Selvi

Kolač trileće je sve popularnijih proteklih godinama,  a vrlo često se dovodi u vezi sa kohom iako nemaju preterane sličnosti. 

 

Pre svega razlikuju se po kori, koja se kod koha pravi od griza i brašna ili samo brašna, a kod trileća se biskvit pravi od brašna. 

 

Potom, koh se zaliva kravljim mlekom, a za pripremu trileća se kao što sam naziv kaže koriste tri vrste mleka: kondenzovano, nezaslađeno kondenzovano mleko i na kraju kravlje mleko. 

 

I na kraju, koh nema dodatni preliv, dok se trileće preliva karamel sosom, koji može da se kupi gotov ili da se napravi.

Sada kada smo razrešili dilemu koja nas muči, da pređemo na najjednostavniji i najbolji recept za trileće:

 

Sastojci:

 

  • 6 jaja
  • 6 kašika šećera + 200 grama šećera
  • 2 kašike ulja
  • 13 kašika brašna
  • 1 prašak za pecivo 
  • 1,2 l mleka
  • 700 ml slatke pavlake
  • 30 gr maslaca

 

Priprema:

 

Pre svega uključite rernu da se zagreje na 180 stepeni.

 

Potom umutiti belanca sa šećerom, pa dodati žumanca i ulje i sve umutiti. Dodati brašno i prašak za pecivo i sve dobro sjediniti.

 

Smesu staviti u pleh i peći oko 25 minuta.

 

Kada se kolač ispekao, izvadite ga iz pleha, okrenite naopako i izbockajte viljuškom. 

 

Sada prelazimo na pravljenje preliva: pomešajte mleko i 500 ml slatke pavlake i polako preliti topao kolač.

Karamel preliv stavite tek kada se kolač potpuno ohladi
Karamel preliv stavite tek kada se kolač potpuno ohladifoto: Shutterstock/Enez Selvi

Savet je da krenete od ivica ka sredini.

 

Što se tiče karamel preliva, kao što smo rekli možete da ga kupite, ali ako želite da ga napravite, otopite 200 grama šećera na laganoj vatri, pa staviti 200 ml slatke pavlake.

 

Mešati dok se sve ne otopi, pa na kraju dodajte maslac i mešajte dok ne dobijete željenu gustinu. 

 

Kolač prvo dobro ohladite bez stavljanja karamel preliva,a preliv dodajte tek kada se kolač sasvim ohladi.

 

makonda-tracker