Sve što duže stoje, sve su ukusnije
Naše bake su često pravile jednostavne kolače koje su voleli svi članovi porodice. Jedan od tih su vanilice koje se bukvalno tope kada ih stavite u usta.
Za njihovu pripremu nije potrebno mnogo sastojaka i nisu skupe, ali je potrebno vreme i pravi domaći džem od kajsije.
Ukoliko i vama nedostaje ovaj ukusni starinski kolač ne očajavajte. Donosimo vam recept iz stare bakine sveske, a vi ga prepišite u svoju, jer kada ih jednom probate ima da ih pratie stalno.
Evo šta vam je potrebno za pripremu najukusnijih starinskih vanilica.
Sastojci:
- 200g masti
- 4 kašike šećera
- 1 žumance
- 1 jaje
- sok od jednog limuna
- rendana kora limuna
- 100 g mlevenih oraha
- 400 g brašna
- šećer u prahu
- džem od kajsija
Priprema:
Mast umutite penasto zajedno sa šećerom. Zatim dodajte žumance, celo jaje, sok i rendanu koru limuna.
Kada sve fino promešate, dodajte i brašno, pa zamestite testo.
Na radnu površinu sipajte malo brašna, pa razvucite testo debljine jedan centimetar.
Okrugom modlom ili čašicom vadite krugove.
Ređajte ih u podmazan pleh i pecite na 180 stepeni 15 minuta.
Pečene vanilice premažite pekmezom i sastavljate dve po dve, pa ih uvaljate u šećer u prahu.