Sve što duže stoje, sve su ukusnije
![foto: Shutterstock / Stefan foto video](/data/images/2023/03/20/21/358406_vanilice-shutterstock-1325770331_ff.jpg?ver=1679343130)
Naše bake su često pravile jednostavne kolače koje su voleli svi članovi porodice. Jedan od tih su vanilice koje se bukvalno tope kada ih stavite u usta.
Za njihovu pripremu nije potrebno mnogo sastojaka i nisu skupe, ali je potrebno vreme i pravi domaći džem od kajsije.
Ukoliko i vama nedostaje ovaj ukusni starinski kolač ne očajavajte. Donosimo vam recept iz stare bakine sveske, a vi ga prepišite u svoju, jer kada ih jednom probate ima da ih pratie stalno.
Evo šta vam je potrebno za pripremu najukusnijih starinskih vanilica.
Sastojci:
- 200g masti
- 4 kašike šećera
- 1 žumance
- 1 jaje
- sok od jednog limuna
- rendana kora limuna
- 100 g mlevenih oraha
- 400 g brašna
- šećer u prahu
- džem od kajsija
![Recept za najukusnije vanilice sa džemom od kajsija](/data/images/2020/12/03/11/312031_stoduzestojemeksesuposnevanilicesaorasimaidealnisitnikolacizaslavuvideo_ff.jpg?ver=1679343302)
Priprema:
Mast umutite penasto zajedno sa šećerom. Zatim dodajte žumance, celo jaje, sok i rendanu koru limuna.
Kada sve fino promešate, dodajte i brašno, pa zamestite testo.
Na radnu površinu sipajte malo brašna, pa razvucite testo debljine jedan centimetar.
Okrugom modlom ili čašicom vadite krugove.
Ređajte ih u podmazan pleh i pecite na 180 stepeni 15 minuta.
Pečene vanilice premažite pekmezom i sastavljate dve po dve, pa ih uvaljate u šećer u prahu.