može kao zamena za meso

Jednu stvar OBAVEZNO uradite pre kuvanja: Najukusniji način da pripremite SOČIVO u paradajz sosu (RECEPT)

0

Sočivo pruža obilje hranljivih materija, a mi vam predstavljamo još jedan sjajan način da ga dodate svojoj ishrani

Sočivo sa sosom od paradajza može da se jede umesto mesa ili uz njega
Sočivo sa sosom od paradajza može da se jede umesto mesa ili uz njegafoto: Alexander Prokopenko, Shutterstock

Mahunarke se smatraju najboljim biljnim izvorom proteina, ali su ponekad nepravedno zapostavljene u ishrani.


To posebno važi za sočivo, superzdravu namirnicu koja obiluje vitaminima B kompleksa, magnezijumom, cinkom i kalijumom.

 

Zašto treba jesti sočivo?


Kako navodi medicinska platforma Healthline, sočivo se sastoji od čak 25 posto proteina, zbog čega je odlična alternativa mesu, a uz to je moćan izvor gvožđa, kog ponekad manjka u posnoj i veganskoj ishrani.


Prema podacima dostupnim u bazi FoodData Central američkog Ministarstva poljoprivrede, jedna šolja )oko 198 grama) kuvanog sočiva pruža:

 

  • 230 kalorija
  • 39,9 grama ugljenih hidrata
  • 17,9 grama proteina
  • 0,8 grama masti
  • 15,6 grama biljnih vlakana
  • 28% preporučenog dnevnog unosa tiamina
  • 13% preporučenog dnevnog unosa niacina
  • 90% preporučenog dnevnog unosa folata
  • 25% preporučenog dnevnog unosa pantotenske kiseline
  • 37% preporučenog dnevnog unosa gvožđa
  • 17% preporučenog dnevnog unosa magnezijuma
  • 28% preporučenog dnevnog unosa fosfora
  • 16% preporučenog dnevnog unosa kalijuma
  • 23% preporučenog dnevnog unosa cinka
  • 55% preporučenog dnevnog unosa bakra
  • 43% preporučenog dnevnog unosa mangana
  • ... i još mnogo toga!

 

Sočivo je vrlo hranljiva namirnica
Sočivo je vrlo hranljiva namirnicafoto: SMarina/Shutterstock

Kako se sprema sočivo?


Postoji mnogo načina da iskoristite ovu moćnu mahunarku, a možete da je pripremite kao što kuvate pasulj, da napravite pljeskavice od nje ili da je iskoristite za zdravu domaću paštetu.


U svakom slučaju, kako god da spremate sočivo, jedna stvar je najvažnija – obavezno ga potopite da odstoji u vodi najmanje četiri sata, a idealno tokom noći. Iako se ono brzo kuva, ovako će biti lakše za varenje, a istraživanja su pokazala i da to povećava njegovu hranljivu vrednost.

 

Nakon toga sočivo još jednom isperite čistom i hladnom vodom, a onda možete da produžite na pripremu najukusnijeg jela od ovog povrća – sočiva u sosu od paradajza!


Sočivo sa paradajz sosom

 

Sočivo sa sosom od paradajza sprema se vrlo brzo i lako
Sočivo sa sosom od paradajza sprema se vrlo brzo i lakofoto: Indian Food Images, Shutterstock

Sastojci:

 

  • 1 glavica crnog luka srednje veličine
  • 1 čen belog luka
  • 1 kašičica rendanog đumbira
  • 200 grama sočiva
  • 1 konzerva paradajz sosa ili 2 čaše kuvanog pardajza
  • 200 pilećeg bujona (može i obična voda)
  • so, biber, bosiljak i suvi začin po ukusu

 

Priprema

  1. Sitno naseckajte crni luk, pa ga prodinstajte na malo ulja i na tihoj do srednjoj vatri.
  2. Dodajte 1 sitno seckan čen belog luka i rendani đumbir.
  3. Sipajte i sočivo koje ste prethodno potopili da odstoji u vodi preko noći.
  4. Nalijte paradajz sos ili kuvani pardajz.
  5. Dodajte bujon ili vodu i začine.
  6. Sve dobro promešajte i ostavite da se krčka pola sata.
  7. Kada je jelo malo gušće i sočivo je mekano, priprema je gotova!
  8. Služite uz ćuftice, šnicle, ribu, kao preliv za pastu i, naravno, uz mnogo salate!

 

makonda-tracker