Sočivo pruža obilje hranljivih materija, a mi vam predstavljamo još jedan sjajan način da ga dodate svojoj ishrani
Mahunarke se smatraju najboljim biljnim izvorom proteina, ali su ponekad nepravedno zapostavljene u ishrani.
To posebno važi za sočivo, superzdravu namirnicu koja obiluje vitaminima B kompleksa, magnezijumom, cinkom i kalijumom.
Zašto treba jesti sočivo?
Kako navodi medicinska platforma Healthline, sočivo se sastoji od čak 25 posto proteina, zbog čega je odlična alternativa mesu, a uz to je moćan izvor gvožđa, kog ponekad manjka u posnoj i veganskoj ishrani.
Prema podacima dostupnim u bazi FoodData Central američkog Ministarstva poljoprivrede, jedna šolja )oko 198 grama) kuvanog sočiva pruža:
- 230 kalorija
- 39,9 grama ugljenih hidrata
- 17,9 grama proteina
- 0,8 grama masti
- 15,6 grama biljnih vlakana
- 28% preporučenog dnevnog unosa tiamina
- 13% preporučenog dnevnog unosa niacina
- 90% preporučenog dnevnog unosa folata
- 25% preporučenog dnevnog unosa pantotenske kiseline
- 37% preporučenog dnevnog unosa gvožđa
- 17% preporučenog dnevnog unosa magnezijuma
- 28% preporučenog dnevnog unosa fosfora
- 16% preporučenog dnevnog unosa kalijuma
- 23% preporučenog dnevnog unosa cinka
- 55% preporučenog dnevnog unosa bakra
- 43% preporučenog dnevnog unosa mangana
- ... i još mnogo toga!
Kako se sprema sočivo?
Postoji mnogo načina da iskoristite ovu moćnu mahunarku, a možete da je pripremite kao što kuvate pasulj, da napravite pljeskavice od nje ili da je iskoristite za zdravu domaću paštetu.
U svakom slučaju, kako god da spremate sočivo, jedna stvar je najvažnija – obavezno ga potopite da odstoji u vodi najmanje četiri sata, a idealno tokom noći. Iako se ono brzo kuva, ovako će biti lakše za varenje, a istraživanja su pokazala i da to povećava njegovu hranljivu vrednost.
Nakon toga sočivo još jednom isperite čistom i hladnom vodom, a onda možete da produžite na pripremu najukusnijeg jela od ovog povrća – sočiva u sosu od paradajza!
Sočivo sa paradajz sosom
Sastojci:
- 1 glavica crnog luka srednje veličine
- 1 čen belog luka
- 1 kašičica rendanog đumbira
- 200 grama sočiva
- 1 konzerva paradajz sosa ili 2 čaše kuvanog pardajza
- 200 pilećeg bujona (može i obična voda)
- so, biber, bosiljak i suvi začin po ukusu
Priprema
- Sitno naseckajte crni luk, pa ga prodinstajte na malo ulja i na tihoj do srednjoj vatri.
- Dodajte 1 sitno seckan čen belog luka i rendani đumbir.
- Sipajte i sočivo koje ste prethodno potopili da odstoji u vodi preko noći.
- Nalijte paradajz sos ili kuvani pardajz.
- Dodajte bujon ili vodu i začine.
- Sve dobro promešajte i ostavite da se krčka pola sata.
- Kada je jelo malo gušće i sočivo je mekano, priprema je gotova!
- Služite uz ćuftice, šnicle, ribu, kao preliv za pastu i, naravno, uz mnogo salate!