odlična ideja za ručak

Ješće je i oni koji je preziru: Najbolji recept za BORANIJU koje vam nikad nije dosta

0

Kako se pravi najukusnija boranija? Vrlo brzo i jednostavno, a nećete se zadržati na jednom tanjiru.

Najbolji način da pripremite boraniju
Najbolji način da pripremite boranijufoto: Zoran Beslic, Shutterstock

Boranija spada u vrlo hranljivo povrće koje pripada rodu mahunarki i potiče iz Meksika.


Ipak, otkako je u 16. veku predstavljena Evropljanima, boranija je postala popularna širom sveta, a u pitanju je namirnica koja obiluje nutrijentima. Ona sadrži mnoštvo vitamina, uključujući vitamine C, B, E, K, potom minerala poput gvožđa, kalijuma, magnezijuma, kobalta, bakra, natrijuma, mangana, a tu je i obilje biljnih vlakana, belančevina, antioksidanasa...


Ipak, boranija je i povrće koje se često jede nerado, a ukoliko je pripremite na ovaj način – uživaćete u svakom zalogaju.

 

Sastojci:

 

  • 400-500 grama boranije
  • 300-500 grama svinjskog mesa sečenog na kockice
  • 2-3 šargarepe
  • 2 glavice crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 2 srednja krompira
  • 1 kašika brašna
  • pola kašičice mlevene paprike
  • malo soka od paradajza
  • so, biber, mirođija i suvi začin po ukusu


Priprema


Iseckajte sitno crni luk, pa dinstajte u dubljem tiganju dok ne bude staklast. Zatim mu dodajte svinjetinu, potom sitno seckanu šargarepu i boraniju (može i zamrznuta), pa krompir sečen na kocke, i sipajte vodu da ogrezne.


Sipajte tek toliko da prekriva povrće, pa počnite da kuvate na srednjoj vatri, oko 45 minuta.


Sipajte suvi začin, mirođiju i biber, pa nalivajte vode po potrebi, kako isparava. Zatim dodajte sok od paradajza.


U pola šolje vruće vode pomešajte brašno i mlevenu papriku, pa razmutite i time prelijte čorbu.


Posolite i ostavite da krčka još 5-10 minuta.

 

 

 

makonda-tracker