Kako se pravi najukusnija boranija? Vrlo brzo i jednostavno, a nećete se zadržati na jednom tanjiru.
Boranija spada u vrlo hranljivo povrće koje pripada rodu mahunarki i potiče iz Meksika.
Ipak, otkako je u 16. veku predstavljena Evropljanima, boranija je postala popularna širom sveta, a u pitanju je namirnica koja obiluje nutrijentima. Ona sadrži mnoštvo vitamina, uključujući vitamine C, B, E, K, potom minerala poput gvožđa, kalijuma, magnezijuma, kobalta, bakra, natrijuma, mangana, a tu je i obilje biljnih vlakana, belančevina, antioksidanasa...
Ipak, boranija je i povrće koje se često jede nerado, a ukoliko je pripremite na ovaj način – uživaćete u svakom zalogaju.
Sastojci:
- 400-500 grama boranije
- 300-500 grama svinjskog mesa sečenog na kockice
- 2-3 šargarepe
- 2 glavice crnog luka
- 2 čena belog luka
- 2 srednja krompira
- 1 kašika brašna
- pola kašičice mlevene paprike
- malo soka od paradajza
- so, biber, mirođija i suvi začin po ukusu
Priprema
Iseckajte sitno crni luk, pa dinstajte u dubljem tiganju dok ne bude staklast. Zatim mu dodajte svinjetinu, potom sitno seckanu šargarepu i boraniju (može i zamrznuta), pa krompir sečen na kocke, i sipajte vodu da ogrezne.
Sipajte tek toliko da prekriva povrće, pa počnite da kuvate na srednjoj vatri, oko 45 minuta.
Sipajte suvi začin, mirođiju i biber, pa nalivajte vode po potrebi, kako isparava. Zatim dodajte sok od paradajza.
U pola šolje vruće vode pomešajte brašno i mlevenu papriku, pa razmutite i time prelijte čorbu.
Posolite i ostavite da krčka još 5-10 minuta.