Ako do sad niste imali priliku da probate peciva od lahmadžun testa, obavezno to promenite što pre.
Turske pice, pide, lepinjice i tortilje - sve se to može napraviti od čuvenog lahmadžun testa po receptu turskih domaćica, piše Lepa i srećna.
Sastojci za testo:
- 2 čaše integralnog pšeničnog brašna
- 3 čaše običnog brašna
- 1 kašičica suvog kvasca
- 1 šoljica mleka i do pune čaše mlake vode
- 1 kačičica sitnog šećera
- 1 kašičica soli
Fil:
- 350 g mlevene junetine
- 2 paradajza srednje veličine
- 2 glavice crnog luka (srednje)
- 2 sveže zelene paprike
- 2 sveže crvene paprike
- 1 kašika paradajz pirea
- 1 kašika pirea od paprike (umesto njega može kašika pirea od paradajza)
- 1 veza peršuna
- 1 čen belog luka (po želji)
- malo bibera, soli, mlevenog kima i aleve paprike
- 1 čaša ulja
Po tradicionalnom turskom receptu: Domaći ratluk kojem baš niko neće moći da odoli
Priprema
Kvasac staviti u činiju, preliti mlekom, promešati, dodati šećer i so pa sačekati dva-tri minuta. Potom postepeno dodavati pomešano integralno i belo brašno te zamesiti testo, piše Lepa & Srećna.
Testo pokriti i ostaviti da naraste. Od testa uzimati komade veličine pesnice, od njih praviti loptice i ostaviti da malo odstoje.
Priprema fila
Luk, paradajz, papriku, beli luk i peršun usitniti u blenderu, dodati paradajz pire, začine i ulje i promešati. Na kraju dodati mleveno meso i dobro sjediniti.
Narasle loptice testa tanko razvući oklagijom na brašnom posutoj podlozi, pa staviti u pleh obložen papirom za pečenje. Razvučeno testo premazati filom i peći desetak minuta u rerni zagrejanoj na 230 stepeni. Pečeno testo odložiti jedno preko drugog, i to tako da filovana strana dođe unutra. Testo pokriti da se ne suši. Na lahmadžun se može staviti sitno isečen paradajz, mladi luk, peršun.