Priroda 100%

Za vid, kosti, zube… Vitamini koji moraju da budu zastupljeni u ishrani dece svakog dana

0

Naše telo je snažna i moćna mašina, koja energiju crpi iz najrazličitijih mogućih namirnica, tačnije iz vitamina koji se kriju u istim. Koji su vitamini neophodni mališanima za normalan razvoj i jak imunitet?

foto: Aleksandra Suzi/Shutterstock
foto: Aleksandra Suzi/Shutterstock

Hranljive materije rastvorljive u mastima ostaju uskladištene u telu od nekoliko dana do šest meseci, a naš organizam ih koristi u momentima kada one postanu potrebne. Baš zato svi ljudi, a pogotovo mališani, bi trebalo redovno da svoje telo snabdevaju svim potrebnim vitaminima.

 

Dobra stvar je da se svi ovi vitamini, koji se često prodaju u vidu tableta, mogu naći u prirodnoj hrani i da su tada čak i zdraviji za vaš organizam, nego, ako ih recimo kupite u nekoj apoteci.

 

  • Vitamin A

 

Pomorandže
foto: Dean Drobot/Shutterstock

Izuzetno važan kada je u pitanju vid i noćni vid. On takođe pomaže kada je u pitanju gledanje boje i jača imuni sistem kako bi pomogao telu da se bori protiv infekcija. Vitamin A se često nalazi u narandžastom povrću i voću, mleku i tamnozelenom lisnatom povrću.
 

  • Vitamin B

 

Skuša, Riba, Riblje meso
foto: Lunov Mykola/Shutterstock

Postoji duga lista vitamina B, uključujući folnu kiselinu, niacin i B1, 2, 6 i 12. Ova grupa pomaže u stvaranju energije i kretanju kiseonika kroz telo. Namirnice bogate ovim vitaminima uključuju morske plodove, ribu, meso, živinu, mlečne proizvode, jaja, grašak i pasulj i cela zrna.
 

  • Vitamin C

 

Kupus salata, Kupus
foto: nesavinov/Shutterstock

Ovaj vitamin pomaže u održavanju krvnih sudova, kostiju, desni i drugih telesnih tkiva u dobrom stanju i pomaže telu da se izleči i bori protiv infekcija. Namirnice bogate vitaminom C uključuju jagode, citrusno voće, kupus, brokoli, slatke crvene paprike i paradajz.
 

  • Vitamin D

 

Jaje
foto: Shutterstock/Tetiana_Didenko

Ovaj vitamin održava kosti jakima, uključujući i zube. Kada su deca izložena sunčevoj svetlosti, koža prirodno proizvodi vitamin D, ali mogu da ga dobiju i kroz obogaćene žitarice, žumanca, jetru, ribu ili obogaćeno mleko.
 

  • Vitamin E 

 

ručak, domaćica, ishrana, zdrava hrana, povrće, zelena salata, rotkvice
foto: Alliance Images Shutterstock

Ovaj vitamin štiti tkiva i ćelije od oštećenja i održava crvena krvna zrnca zdrava. Oni kojima je potreban vitamin E mogu da jedu semenke i orašaste plodove, žumanca, biljna ulja, pšenične klice, integralne žitarice i lisnato zeleno povrće.
 

  • Vitamin K 

 

Brokoli
foto: Shutterstock/Martin Rettenberger

Od vitalnog značaja kada je u pitanju zgrušavanje krvi, vitamin K se nalazi u brokoliju, sojinom ulju, mlečnim proizvodima i lisnatom zelenom povrću.
 

Vitamini u ishrani dece
 

Pica, Kutija za picu, Nezdrava hrana, Brza hrana, Deca, Detinjstvo, Ishrana dece, Dete
foto: Andrii Zastrozhnov/Shutterstock

Ako se vaše dete hrani uravnoteženom ishranom, trebalo bi da može da dobije sve hranljive materije koje su mu potrebne iz hrane. Uz malo dodatnog truda, vaša deca mogu dobiti sve vitamine koji su im potrebni samo tokom obroka, odnosno bez suplementacije.

Da li deca treba da uzimaju multivitamine?
 

Vitamini, Minerali, Suplementi
foto: RossHelen Shutterstock

Veliki deo zdrave ishrane je dobro izbalansirana ishrana, a ako se vaše dete pravilno hrani, nema potrebe za multivitaminima.

 

Ipak, neki roditelji se odlučuju za dodatak za svaki slučaj, naročito tokom sezone grupa. Pre nego što svom detetu date bilo koju vrstu suplemenata ili multivitamina, trebalo bi da proverite sa lekarom ili drugim medicinskim stručnjakom da biste bili sigurni da koristite najbolje proizvode za najbolje rezultate.
 

 

 

makonda-tracker