Čak i da niste ljubitelji ovog neobičnog povrća, jedan nezaboravan ukus promeniće sve!
Sastojci:
- 800 g mlade boranije
- 600 g sveže junetine na kockice
- 1 veći crni luk
- 5-6 čena belog luka
- 1 šargarepa
- 1 sveža paprika
- 1 krompir
- 1 paradajz
- veza peršunovog lišća
- limun ili jabukovo sirće
- začin
- so
- biber
- 1 dcl ulja ili malo maslaca
- voda
- 2 kašičice sitne paprike
- 1 vrhom puna kašika brašna
Priprema
1. Iseckajte sitno crni i beli luk, propržite zajedno. Beli luk dodajem odmah jer mi je lepše kada i njega malo ispržim.
Ručak sa veoma malo kalorija: Napravite punjeni patlidžan (RECEPT)
2. Dodajte junetinu i 4 dcl. vode, poklopite i krčkajte 15 minuta.
3. Potom ubacite opranu i očišćenu boraniju, isceđen limun i vode da prekrije, ja sam dodala 2 litre.
4. Kuvajte sat vremena i zatim još ako je potrebno da boranija omekša. Dužina kuvanja zavisi i od vrste boranije tako da sam ja moju kuvala skoro 2 sata.
5. Pred kraj ubacite začin, so, iseckano lišće.
6. Kuvanu boraniju zapržite ili samo zgusnite umućenim brašnom, sitnom paprikom sa malo vode.
Zaprška:
Zagrejte ulje i propžite brašno, dodajte sitnu papriku i odmah ulijte u boraniju koja još kuva.
Ovako zaprženu krčkajte još malo. Poslužite uz kiselu pavlaku. Prijatno.