prste da poližete!

Bez mleka, jaja i mlevenog mesa! Kako se prave najsočnije POSNE LAZANJE? (RECEPT)

0

Ukoliko poštujete Uskršnji post ili ste na veganskoj ishrani, ovaj recept za posne lazanje će vas oduševiti

Ilustracija za veganske posne lazanje
Ilustracija za veganske posne lazanjefoto: from my point of view, Shutterstock

Lazanje spadaju u omiljena jela iz regije Emilija-Romanja, a ovo italijansko jelo često se jede širom planete.

 

Međutim, malo je poznato lazanje imaju svoju posnu varijantu, odnosno vegansku, za koju se ne koriste ni jaja, ni mleko, ni mleveno meso.

 

Pratite ove instrukcije korak po korak i dobićete ručak koji se pamti.

 

Sastojci:

 

  • 250 grama posnih kora za lazanje
  • 500 ml paradajz pirea
  • 250 grama povrća po želji (na primer, carska mešavina brokolija, karfiola i šargarepe)
  • pola struka celera
  • 1 glavica crnog luka srednje veličine
  • 3 čena belog luka
  • 100 ml vode
  • 50 ml maslinovog ulja
  • so, biber, suvi začin, bosiljak po ukusu

 

Za bešamel:

 

  • 500 ml biljnog mleka (bademovo, pirinčano, ovseno, sojino)
  • 50 ml ulja
  • 2 prstohvata muskatnog oraščića
  • so i biber po ukusu

 

po želji možete dodati listiće biljnog sira u posnu lazanju
po želji možete dodati listiće biljnog sira u posnu lazanjufoto: Maslova Valentina, Shutterstock

Priprema


Sitno iseckajte crni i beli luk i celer sitno, pa propržite na srednjoj vatri i dodajte povrće. Pržite oko dva minuta, pa nalijte paradajz pire, so, suvi začin i vodu. Kuvajte oko 25 minuta, a u međuvremenu dodajte bosiljak po želji i mešajte povremeno.


Odvojeno zagrejte ulje i na njemu propržite brašno, pa nalijte toplo biljno mleko i mešajte dok ne dobijete glatku smesu. Zatim začinite i kuvajte na tihoj do srednjoj vatri još desetak minuta, odnosno dok se ne zgusne.


Potopite kore za lazanju na 3-2 minuta u vredu vodu, ocedite ih, pa namažite pleh za pečenje uljem i sipajte malo bešamela. Stavite koru, pa preko povrće, pa malo bešamela i tako naizmenično dok ne utrošite materijal.


Trebalo bi da završite korom i prelijete ostatkom bešamel sosa.


Pecite oko 20 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.

 

 

 

makonda-tracker