uskršnji post

Mekan, sočan i nezaboravnog ukusa: POSNI BUREK posle kog je nemoguće ostati gladan (RECEPT)

0

Ako obožavate burek, ova posna varijanta će vam se posebno dopasti, a odličan je izbor i tokom Uskršnjeg posta

Posni burek sa pečurkama, krompirom i crnim lukom
Posni burek sa pečurkama, krompirom i crnim lukomfoto: V Dragana, Shutterstock

Uskršnji post počeo je ove godine 27. februara, a trajaće do 15 aprila. U pitanju je najstroži i najduži od četiri velika posta u pravoslavlju.


Najvećim delom, on se drži "na vodi", uz retke dane kada je dopušten post na ulju.

 

Ukoliko tragate za kvalitetnim receptom za pecivo na ulju za ove dane ili planirate ceo post da držite na ulju jer vam je post na vodi pretežak, obavezno probajte ovu sočnu pitu.


Posni burek sa pečurkama i krompirom


Sastojci:


Za pitu

 

  • pakovanje tankih kora za pitu
  • pakovanje šampinjona
  • 2 glavice crnog luka srednje veličine
  • 2 krompira srednje veličine
  • 3 kašike ulja
  • so, biber i suvi začin po ukusu

 

Za premaz

 

  • 3 dl kisele vode
  • 1 dl ulja

 

Priprema


Iseckajte luk sitno, pa propržite na ulju. Posolite i nastavite da pržite još koji minut.


Tome dodajte dva rendana krompira, promešajte, pa ubacite sitno seckane šampinjone. Sipajte po ukusu biber i kašičicu suvog začina, promešajte.


Pomešajte kiselu vodu i ulje.


Podmažite pleh, stavite dve kore na dno, svaku koru obavezno premažite mešavinom vode i ulja, pa ređajte: malo fila–jedna do dve kore–malo fila–jedna do dve kore i tako dok ne utrošite materijal.


Obavezno premažite svaku koru.


Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni najmanje pola sata.

 

 

makonda-tracker