Kako postiti na vodi? Vrlo jednostavno, a ovaj dnevni jelovnik vam može biti od pomoći!
Uskršnji post počeo je ove godine 27. februara, a trajaće do 15 aprila. U pitanju je najstroži i najduži od četiri velika posta u pravoslavlju.
Najstroži – jer podrazumeva često i post na vodi.
Tačnije, Uskršnji post dozvoljava vino i ulje samo subotom, nedeljom i na Mladence, odnosno ribu na Cveti i Blagovesti, dok se svih ostalih dana posti "na vodi".
Iako post na vodi deluje kao težak zadatak, on to ne mora da bude, a mi vam predlažemo jedan dnevni jelovnik koji može da vam posluži kao inspiracija za raznovrsnu ishranu tokom posta.
Posni doručak: Kačamak na vodi
Sastojci:
- 500 grama kukuruznog brašna
- 2 glavice crnog luka srednje veličine
- 1 litar vode
- so po ukusu
Priprema
Sipajte litar vode u šerpu, posolite, pa ostavite da proključa.
Zatim sipajte kukuruzno brašno i neprestano mešajte na tihoj vatri da se ne formiraju grudvice, pa kad se ukuva, posle dvadesetak minuta, isključite i ostavite da se krčka još neko vreme na toplom šporetu.
Sitno iseckajte crni luk i dinstajte ga na malo vode, posolite.
Sipajte kačamak u tanjir, pa preko toga stavite sos od crnog luka.
Posni ručak: Sladak kupus na vodi
Sastojci:
- jedna manja glavica ili pola velike glavice kupusa
- velika šargarepa
- 2 manja krompira
- voda po potrebi
- brašno po potrebi
- mlevena paprika po potrebi
- 100 ml soka od paradajza
- so po ukusu
Priprema
Isecite kupus na rebarca, pa dodajte sitno seckanu šargarepu. Posolite po ukusu, prelijte vodom tek da pokrije kupus, dodajte krompir seckan na kockice, pa kuvajte dok sve ne omekša, uz dodavanje vode po potrebi.
Pred kraj nalijte sok od paradajza, pa kad provrei pomešajte u šolji s malo vrele vode mlevenu papriku i brašno, razmutite i time prelijte u kupus.
Dobro promešajte i ostavite da se krčka još pet minuta.
Posna večera: Pita sa pečurkama na vodi
Sastojci:
- pakovanje šampinjona
- pakovanje kora za pitu
- 1 mala glavica crnog luka
- voda
- čaša i po (od jogurta) mlevenog paradajza
- so, biber, suvi začin po ukusu
- origano, mirođija po ukusu
Pripirema
Sitno iseckajte crni luk i pečurke.
U tiganj sipajte čašu mlevenog paradajza, pa na njemu prodinstajte luk i pečurke, pa sipajte začine prema ukusu.
Jednu po jednu koru premazujte vodom i mlevenim paradajzom, pa filujte smesom od luka i pečuraka. Rolajte kore, pa pecite u rernu zagrejanoj na 200 stepeni dok lepo ne porumeni.
Čim izvadite pokrijte vlažnom krpom da ostane mekano.