Šnenokle su kod nas postale još popularnije zahvaljujući Mileni Dravić i njenoj ulozi u "Metli bez drške".
Šnenokle vode poreklo iz Francuske i mogu da se nađu pod raznim imenima.
Ovaj dezert od snega od belanaca i krema od vanile Francuzi nazivaju "plutajuće ostrvo", Nemci "snežno jaje", Poljaci "supa ni od čega", a Mađari "mleko od ptice".
Kod nas je ova poslastica dobila na popularnosti zahvaljujući seriji "Metla bez drške" i glumici Mileni Dravić, koja ih je stalno nudila.
Iako je ovaj dezert mnogima oduvek asocijacija na detinjstvo, mnogi su ga zavoleli upravo zbog ove domaće serije.
Sastojci:
- 4 jaja
- 2 litra mleka
- 1,5 kašike brašna
- 100 grama šećera
- 1 kašičica ekstrakta od vanile
- 2 kesice vanilin šećera
.
Priprema:
Mikserom umutite belanca dok ne dobijete sneg od belanaca odnosno čvrstu masu. Najbolje da proverite da li ste dobro umutili jeste da okrenete činiju u kojoj mutite belanca: ako se masa ne mora, znači da ste dobro umutili.
U duboku šerpu sipajte mleko, pa dodajte ekstrat od vanile i grejte dok ne provri.
Potom smanjite temperaturu na najnižu, a onda kašikom vadite umućena belanca i spuštajte ih u vrelo mleko.
Kuvajte šnenokle po 1,5 minut sa svake strane, a onda ih izvadite i poređajte u činiju.
Da bi šnenokle bile gotove, potrebno je da napravite krem tako što ćete žumanca da umutite sa šećerom i sve dobro promešajte.
Mleko u kojem ste kuvali šnenokle stavite da opet vri, pa smanjite temperaturu.
Potom lagano dodajte smesu sa žumancima i neprestano meštajte. Krem kuvajte dok se ne zgusne, potom smesu sklonite sa ringe i ostavite da se ohladi.
Kada se krem prohladi, prelijte ga preko šnenokli i uživajte.