jednostavno

Čokoladne puslice, domaći makaronsi i najlepši kapkejkovi: Napravite najukusnije sitne kolače samo od BELANACA (RECEPT)

0

Penasti, slatki taman koliko treba - prosto savršeni!

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Teško da ćete među poslasticama naći lepši ukus od onog koji daju belanca mućena sa šećerom i još po nekim sočnim dodatkom.

 

Predstavljamo vam 5 najlepših recepata za ukusne kolačiće od belanaca, koji se veoma lako prave, a sa tanjira nestanu brzinom svetlosti!

 

1. Klasične puslice

 

Od ovog recepta ne postoji brži i lakši! Sve što treba da uradite jeste da umutite dva belanca sa kašičicom limunovog soka, uz postepeno dodavanje 150 g šećera. Kašičicom ili poslastičarskim špricem istiskivati puslice u pleh obložen pek papirom i sušiti u rerni oko 60 minuta na 130 stepeni.

 

Dodatna prednost ovih kolačića jeste to što možete da se igrate sa njima do mile volje! Farbajte ih kolačarskim bojama, ako imate strpljenja neka budu boje duge, pravite ih u obliku lizalica za decu, ukrašavajte čime želite, menjajte oblik... Inspiraciju potražite u našoj mini galeriji ispod!

 

puslice
puslicefoto: Profimedia

2. Čokoladni sneg

 

Ove prelepe kolačiće je takođe veoma lako napraviti. Pravi se ista smesa kao za klasične puslice, ali prilikom ređanja u pleh treba povesti računa da polovina puslica budu tanke, ravne i okrugle (to će biti donji deo), a druga polovina malo bogatija i sa "špicastim vrhom". Ako imate malo vremena ili ste jednostavno lenji, upotrebite omiljeni gotov krem, a ako obožavate da eksperimentišete, probajte da napravite domaći lešnik krem ili univerzalni šantili krem!

 

3. Najlepši kapkejk na svetu

 

Nema osobe koja ne voli kapkejk! Ukusno, meko testo u kombinaciji sa kremastim filom - ništa lepše ne postoji! Ili ipak postoji? Umesto da se mučite sa kuvanjem kremova na pari, na kapkejk stavite po jednu puslicu i ukrasite sa malo otopljene čokolade. To će definitivno biti najlepši kapkejk koji ste ikada probali!

 

4. Čoko puslice sa pistaćima

 

Sastojci: 250 g sirovog marcipana, 75 g šećera u prahu, 1 belance, 30 g brašna, 40 g oljuštenih mlevenih pistaća, 20 g krokanta od lešnika, 50 g čokoladne glazure.

 

Priprema: Rernu zagrete na 180° C. Marcipan isecite na kockice, pa ga s ostalim sastojcima za testo umutite mikserom. Na pobrašnjenoj podlozi izvaljajte testo u obliku tankog valjka, isecite na parčiće i pobrašnjenim rukama oblikujte kuglice veličine trešnje.

 

Slažite ih na pleh obložen masnim papirom s malim razmakom i pecite 12-15 minuta. Izvadite da se ohlade na rešetki za kolače.

 

Čokoladnu glazuru rastopite na pari, ulijte u malu kesicu za zamrzavanje namirnica, isecite vrh, pa prelijte kolačiće. Ostavite da se čokolada stegne i odozgo ukrasite sa malo seckanih pistaća.

 

kolači sa pistaćima
kolači sa pistaćimafoto: Profimedia

5. Makaronsi

 

Verujte nam na reč - ova domaća varijanta nije toliko slatka kao kupovna, pravi se veoma lako i garantujemo - kad ih jednom napravite, teško da to uskoro nećete ponoviti!

 

Sastojci: 4 belanaca, 230 g šećera u prahu, 120 g mlevenog badema, prstohvat soli, prehrambena boja po želji, fil po želji (kuvani krem, džem, slatka pavlaka, šlag krem...)

 

Priprema: U vangli prosejte badem, šećer i so, kako ne bi bilo grudvica. Zagrejte rernu na 150 stepeni, a za to vreme umutite belanca i šećer u čvrst šam. Dodajte mešavinu sa bademom i laganom sjedinite kašikom. Ako želite da ih bojite, sada je vreme da dodate boju i lagano promešate kašikom da se lepo izjednači. Ako želite nekoliko boja, smesu od belanaca podelite u nekoliko posuda i farbajte svaku posebno sa veoma malo boje.

 

makaronsi
makaronsifoto: Profimedia

Na pleh obložen pek papirom ređajte makaronse oblikovane špricem, da bi se dobio pravilan oblik. Pecite 15-20 minuta.

 

Napomena: Pošto je smesa gusta, kad pravite oblik videće sa bukvalno svaki potez. Da bi se izjednačilo, slobodno uzmite pleh sa makaronsima spremnim za pečenje i udarite njime o radnu površinu - tako će testo da se lepo slegne i poravna.

 

Dok su još topli, spajajte po dva kolačića odabranim filom i uživajte u rajskom ukusu! Ipak, pre konzumiranja je dobro da odstoje bar 24 sata u hermetički zatvorenoj posudi, jer su mnogo lepši kad odstoje, ukusi se povežu, a kolači lepo ohlade.

 

 

makonda-tracker