spoj jabuka i oraha

Jednostavan dezert čiji se ukus pamti GODINAMA: Recept za NAJSOČNIJE TUFAHIJE koje ste ikad probali

0

Ova poslastica se priprema jednostavno i relativno brzo, a kao stvorena je za sve koji više preferiraju voćne dezerte.

foto: Shutterstock/Creative Family
foto: Shutterstock/Creative Family

Praznični dani su idealni da sebi priuštimo užitak i spremimo omiljeni dezert.

 

Ako ne volite "teške" torte sa pečenim korama i mnogo čokolade, već ste više za voćne varijante, specijalitet bosanske kuhinje je pravi izbor za vas.

 

Tufahije su prava energetska bomba koja miluje nepca, a njihov ukus se teško zaboravlja.

 

Sastojci:

  • 10-13 jabuka
  • 1 l vode
  • 500 g šećera
  • 200 g mlevenih oraha
  • 1 dl slatke pavlake
  • 50 g šećera
  • 1/2 kašičice cimeta
  • 1/2 kašičice đumbira u prahu
  • 1/2 limuna
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 2 kesice šlaga
  • seckani orasi

 

Priprema:

 

Pre svega, ogulite i izdubite jabuke.

 

Potom napravite sirup tako što ćete u posudu staviti vodu, šećer, limunov sok i vanilin šećer i kuvati dok se šećer ne istopi.

 

Onda dodati jabuke da budu jedna do druge tako da mogu da se okreću za vreme kuvanja.

 

Nakon desetak minuta kuvanja za vreme kojeg ste jabuke okretali na stranu, izvadite ih sirupa. Pazite samo da ih ne prekuvate. 

 

U drugu posudu stavite slatku pavlaku i 50 grama šećera, pa kuvati dok se ne istopi. Skloniti sa vatre, pa dodati mlevene orahe, cimet i đumbir. 

 

Ovom toplom smesom puniti jabuke i ređati na tacnu na koju smo stavili malo sirupa u kojem su se jabuke kuvale.

 

Ostaviti da se jabuke ohlade.

 

Potom umutiti šlag i ukrasiti jabuke šlagom i seckanim orasima. 

 

makonda-tracker