oduševiće vas

MALIŠANI IM SE POSEBNO RADUJU: Najmekše SVETOSAVSKE PERECE prave se za tili čas, a dugo se pamte (RECEPT)

0

Jedan od omiljenih običaja naročito će obradovati najmlađe članove porodice, a svojevrstan je način da se zahvalimo svecu

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Jedan od starih običaja koji su se održali do danas jeste pravljenje peciva na Svetog Savu — u znak zahvalnosti svecu što je olakšao mlevenje žita vernici pripremaju ukusna jela od brašna. Najzastupljenije su, posebno na teritoriji Vojvodine, perece, koje možete pripremati cele godine, ali na dan kad se slavi Sveti Sava pružaju posebnu radost...


Sastojci


Testo:

  • 300 g oštrog brasna
  • 500 g mekog brašna tip
  • 40 gr svežeg kvasca
  • malo šećera
  • 1 kašičica soli
  • 2 dl toplog mleka
  • 3 dl tople vode
  • 1 dl ulja


Premaz:

  • 1 jaje

Slani preliv:

  • 3 kašike mekog brasna
  • 1 kašika soli
  • po potrebi hladne vode

Priprema

U toplo mleko staviti 2 kašike oštrog brašna, malo šećera i paketić kvasca i sačekati 10 minuta da kvasac nadođe.


Pomešati brašno s uljem i solju i dodati kvasac, te umesiti testo koje
se ne lepi za ruke, ali ne sme biti tvrdo. Dobro ga mesiti na pobrašnjenoj dasci bar pet minuta uz dodavanje brašna ako je potrebno. Prekriti testo i ostaviti na toplom 30 minuta da udvostruči količinu.

Pripremiti slani preliv. Pomešati so i brašno i polako dodavati hladnu vodu i mešati da nema grudvica. Gustina je kao testo za palačinke.


Od uskislog testa kidati ili nožem odsecati kuglice i prstima tanjiti u dug stapić.
Smotati perecu i slagati na podmazan pleh. Samo malo podmazati uljem.

Ostaviti da kisnu oko 10 minuta dok se rerna zagreje na 250 stepeni. Pre stavljanja u rernu perece premazati umućenim jajetom. Peći perece do žućkaste boje, izvaditi i staviti po njima slani preliv i vratiti jos 2-3 minuta da se lepo zarumene, a preliv osuši.

makonda-tracker