Kada nemate ideju šta da pravite za večeru ili doručak, sa kroasanima nikad nećete pogrešiti.
Još 1915. godine francuski pekar Silven Klaudije Goj je napisao recept za kroasane. Nekada su se uglavnom pravili prazni, ali otkad postaju prepoznatljiv francuski proizvod, tako "trpe" brojne promene.
Danas su punjenja kroasana različita, a u osnovi je isto testo.
U nastavku vam predstavljamo recept za savršene kroasane:
Sastojci:
- 500 g brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 kesica suvog kvasca
- 2 dl toplog mleka
- so po ukusu
- 1 dl ulja
- 1 mala kašičica soli
- 2 kašike kisele pavlake
- 1 jaje za premazivanje
- susam, kim po želji
Priprema:
Prvo razmutiti suvi kvasac u mleko i ostaviti da se aktivira. U drugoj posudi izmešate brašno i prašak za pecivo, a potom dodate kvasa, so, ulje i kiselu pavlaku.
Zamesite testo, a po potrebi dodajte brašno kako bi vam smesa bila mekana, a ne pretvrda.
Od testa oklagijom razvite krug, pa isecite na trougliće i zarolajte kao kiflice.
Ređajte ih u pleh obložen pek papirom, i pre nego što ih stavite u rernu premažite ih jajetom i pospite susamom ili kimom ako želite.
Kroasane pecite na 180 stepeni 15 minuta.