ĐACI OBELEŽAVAJU ŠKOLSKU SLAVU

Koje OBIČAJE treba ispoštovati na Svetog Savu? Jedna boja je ZABRANJENA, a ako POSTITE obratite pažnju na OVO PRAVILO

0

Jedan od praznika kojima se najviše raduju đaci upravo je pred nama 

foto: Shutterstock / GEOWRC
foto: Shutterstock / GEOWRC

Pravoslavni vernici 27. januara proslavljaju velikog sveca i prosvetitelja Svetog Savu.  Veliki broj domaćinstava ga proslavlja kao krsnu slavu, a smatra se i najvećim srpskim svetiteljem.

 

Njega posebno praznuju učitelji i deca, koja u njegovu čast u školama organizuju predstave, igraju, plešu, izvode razne priredbe koje sećaju na ovog velikog sveca. 

 

Takođe, u našem narodu vlada verovanje da vremenske prilike na ovaj dan mogu da predskažu kakvo će biti vreme tokom cele odine. Ako grmi, u narod se uvlači strah da će se desiti nešto loše.

 

 

Ako je sunčan dan, onda se svi nadaju rodnoj i srećnoj godini. Veruje se da je svetitelj toliko moćan da može da umiri more i oluje kao i da stvori vodu iz kamena.

 

Za Svetog Savu kažu da je bio i zaštitnik svih pastira i stoke, pa se na njegov praznik ona nekad puštala sam sama na ispašu.

 

Kao jedina mera zaštite smatralo se da je dovoljno da se ne nosi crvena boja da ne bi privlačila vukove. I danas po tradiciji mnogi to ne čine.

 

Sveti Sava je jedan od najradosnijih dečijih praznika
Sveti Sava je jedan od najradosnijih dečijih praznikafoto: Profimedia

 

Takođe, verovanje kaže da ne valja oštriti noževe i ostali oštar alat pa će i vukovima čeljusti ostati sklopljene.

 

Za razliku od drugih velikih praznika, na Svetog Savu je dozvoljeno raditi sve kućne poslove iako je on "crveno slovo".

 

Za decu važi posebno pravilo, a to je da treba da nauče nešto novo, na primer, pesmicu. Ako to ne učine, veruje se da će se ulenjiti i neće lepo učiti tokom godine. Na Svetog Savu se posti prema pravilu posta, a to znači da kad padne na sredu ili petak, onda je dozvoljeno jesti ribu.

 

 

 

 

 

makonda-tracker