NAPRAVITE SAMI

Prste da poližete: Originalni recept za komplet lepinju (FOTO)

0
Ne morate da idete čak na Zlatibor da biste jeli lepinju sa sve, sada je možete napraviti i u svojoj kući
foto: Thinkstock
foto: Thinkstock

Najbolja komplet lepinja pravi se u zapadnoj Srbiji, tačnije u okolini Zlatara,Nove Varoši i Zlatibora. Recept ovog specijaliteta se dugo čuvao u tajnosti.

 

U tim krajevima komplet lepinja je poznata i kao "lepinja sa sve". Taj naziv je ponela još pre Drugog svetskog rata i to najverovatnije po tome što su

majstori, koji su je najčešće jeli, stalno slali decu da im kupe lepinje sa jajima, kajmakom i pretopom, ali im je izgleda bilo jednostavnije da kažu "lepinja sa sve".

 

Za komplet lepinju vam je potrebno: sveža lepinja; stari kajmak; jaje; pretop.

 

Slana predjela: Bajadera od pilećeg mesa 

 

Priprema:

 

1. Pretop

Pretop ili moča se smatra najbitinijim sastojkom komplet lepinje. Možete ga dobiti tako što ćete pokupiti mast posle pečenja jagnjetine i praseta. Tu mast pomešajte i ostavite je da se ohladi. Što se pretop bude više hladio, primetićete da se mast odvaja nagore, a da želatin, tamno mrke boje, ostaje na dnu.

 

2. Komplet lepinja

 

Pre svega lepinja, koju ste namenili za ovaj specijalitet treba da ima oblik posude, dakle da joj donji deo bude šupalj i da je okružen bočnim stranama, a gornji da bude neka vrsta poklopca. Dno lepinje premažite kajmakom, umutite jaje i prelijte ga preko kajmaka. Ovako nafilovanu lepinju stavite u zagrejanu rernu ili pećnicu. Pecite je oko 10 minuta.

 

Gornji deo lepinje, poklopac, stavite da se zagreje naposredno pred izvlačenje donjeg dela lepinje iz šporeta.

 

Štedljivo i brzo jelo: Prazna musaka sa parmezanom (VIDEO)

 

Kada lepinja bude gotova, izvadite je iz pećnice ili šporeta i prelijte je zagrejanim pretopom. Služite je uz jogurt ili kiselo mleko.

 

Komplet lepinja se jede prstima i to tako što se prvo jede poklopac koji se isitni u parčiće, i takav umače u sredinu. Zatim se jedu spoljne strane i tek na kraju sredina.

 

A photo posted by Jelena Manojlovic (@jelenapn78) on

 

makonda-tracker