Ovakvu lepinju pravićete svakog dana!
Ako volite ukus kačkavalja u pecivima, ova hleb-lepinjica sa kačkavaljem i pireom od krompira i majoneza će vas očarati...
Sastojci:
- 90 g brašna
- 55 g mleka
- 10 g otopljenog maslaca
- malo soli
- 1 krompir (srednje veličine)
- 2 kašike majoneza
- kačkavalj, gauda, trapist...
Priprema:
U brašno sipajte mleko i otopljeni maslac, dodajte prstohvat soli i od smese napravite loptu testa.
Oko 5 minuta gnječite testo rukom, pa onda čvrstu loptu prekrijte providnom folijom i ostavite sat vremena u frižideru.
Krompir skuvajte, izgnječite kao za pire, dodajte majonez i promešajte.
Testo iz frižidera razvaljajte oklagijom. Kada ste testo razvaljali u oblik kruga (oko 22 cm), na sredinu dodajte rendani kačkavalj po želji. Na sredinu dodajte pire od krompira i majoneza, pa opet preko toga sipajte kačkavalj.
Lepinju "zatvorite" dobro tako da dobijete loptu i blago razvaljajte oklagijom.
Sipajte maslac u tiganj ili ga pouljite i na blagoj vatri pržite lepinju. Čekajte da donji deo postane zlatan, pa premažite vrh lepinje topljenim maslacem i okrenite.
Kad je i gornja strana zlatne boje, okrenite, malo protresite tiganj.
Izvadite, secite i služite s umakom. Odličan je i slatko-slani ukus s umakom od meda.