tako ukusno!

BEZ kvasca, jaja i rerne: Lepinja od krompira i kačkavalja TOPI se u ustima i pod prstima (RECEPT)

1

Ovakvu lepinju pravićete svakog dana!

foto: Youtube Printscreen, Table diary
foto: Youtube Printscreen, Table diary

Ako volite ukus kačkavalja u pecivima, ova hleb-lepinjica sa kačkavaljem i pireom od krompira i majoneza će vas očarati...

 

Sastojci:

 

  • 90 g brašna
  • 55 g mleka
  • 10 g otopljenog maslaca
  • malo soli
  • 1 krompir (srednje veličine)
  • 2 kašike majoneza
  • kačkavalj, gauda, trapist...

 

Priprema:

 

U brašno sipajte mleko i otopljeni maslac, dodajte prstohvat soli i od smese napravite loptu testa.

 

Oko 5 minuta gnječite testo rukom, pa onda čvrstu loptu prekrijte providnom folijom i ostavite sat vremena u frižideru.

 

Krompir skuvajte, izgnječite kao za pire, dodajte majonez i promešajte.

 

Testo iz frižidera razvaljajte oklagijom. Kada ste testo razvaljali u oblik kruga (oko 22 cm), na sredinu dodajte rendani kačkavalj po želji. Na sredinu dodajte pire od krompira i majoneza, pa opet preko toga sipajte kačkavalj.

 

Lepinju "zatvorite" dobro tako da dobijete loptu i blago razvaljajte oklagijom.

 

Sipajte maslac u tiganj ili ga pouljite i na blagoj vatri pržite lepinju. Čekajte da donji deo postane zlatan, pa premažite vrh lepinje topljenim maslacem i okrenite. 

 

Kad je i gornja strana zlatne boje, okrenite, malo protresite tiganj.

 

Izvadite, secite i služite s umakom. Odličan je i slatko-slani ukus s umakom od meda.

 

 

makonda-tracker