Ako vam se pihtije ne dopadaju, to je zato što niste jeli ovakve!
Žele od mesa pravi se u mnogim kulturama, a varijanta zastupljena u srpskoj kuhinji su pihtije.
U pitanju je jelo koje se uglavnom priprema od svinjskog mesa, za šta se najčešće koriste svinjske nožice, a mogu da se upotrebe i kolenica, tetiva, glava ili čak svinjski repić. Mogu se pronaći i recepti s dodatkom dimljenog mesa, a postoje i verzije od ribe, goveđih nogu ili teleće glave.
Najčešće se u Srbiji pihtije jedu kao predjelo ili kao deo obroka, ali mogu da se služe i kao glavno jelo.
One se ponekad serviraju prilikom proslave krsne slave, ali se tradicionalno jedu na Bogojavljenje.
Sastojci:
- 1 kg svinjskih nožica
- so, biber i suvi začin po ukusu
- 2 glavice belog luka
- peršun ili lovorov list po ukusu
- mlevena paprika po ukusu
Priprema
Očistite i dobro operite svinjske nožice, pa ih stavite na dno duboke šerpe. Pospite preko so, biber, suvi začin ili lovorov list ili peršun, pa potom i sitno seckan beli luk.
Preko toga nalijte oko tri litra vode (dozvoljeno je i više).
Ostavite da se kuva najmanje tri sata (po potrebi duže), sve dok se meso ne odvoji od kostiju i u šerpi ostane malo vode.
Kad je gotovo, meso sitno iseckajte, spajte ih u dublju tepsiju, pa prelijte ostatak zamućene tečnosti u kojoj se kuvana svinjetina.
Pustite da se prohladi, pa stavite pihtije u frižider da se lepo stegnu, pa secite na kockice i tako služite. Preko pospite mlevenu papriku po ukusu.