prste da poližete!

Kako se prave SRPSKE PIHTIJE? Jelo koje se tradicionalno jede na Bogojavljenje najukusnije je ovako (RECEPT)

0

Ako vam se pihtije ne dopadaju, to je zato što niste jeli ovakve!

Pihtije su jedno od najpopularnijih jela srpske kuhinje
Pihtije su jedno od najpopularnijih jela srpske kuhinjefoto: springtime78/Shutterstock

Žele od mesa pravi se u mnogim kulturama, a varijanta zastupljena u srpskoj kuhinji su pihtije.


U pitanju je jelo koje se uglavnom priprema od svinjskog mesa, za šta se najčešće koriste svinjske nožice, a mogu da se upotrebe i kolenica, tetiva, glava ili čak svinjski repić. Mogu se pronaći i recepti s dodatkom dimljenog mesa, a postoje i verzije od ribe, goveđih nogu ili teleće glave.


Najčešće se u Srbiji pihtije jedu kao predjelo ili kao deo obroka, ali mogu da se služe i kao glavno jelo.


One se ponekad serviraju prilikom proslave krsne slave, ali se tradicionalno jedu na Bogojavljenje.

 

Sastojci:

 

  • 1 kg svinjskih nožica
  • so, biber i suvi začin po ukusu
  • 2 glavice belog luka
  • peršun ili lovorov list po ukusu
  • mlevena paprika po ukusu

 

Recept za pihtije je toliko jednostavan da se maltene prave same
Recept za pihtije je toliko jednostavan da se maltene prave samefoto: nada54/Shutterstock

Priprema


Očistite i dobro operite svinjske nožice, pa ih stavite na dno duboke šerpe. Pospite preko so, biber, suvi začin ili lovorov list ili peršun, pa potom i sitno seckan beli luk.


Preko toga nalijte oko tri litra vode (dozvoljeno je i više).


Ostavite da se kuva najmanje tri sata (po potrebi duže), sve dok se meso ne odvoji od kostiju i u šerpi ostane malo vode.


Kad je gotovo, meso sitno iseckajte, spajte ih u dublju tepsiju, pa prelijte ostatak zamućene tečnosti u kojoj se kuvana svinjetina.


Pustite da se prohladi, pa stavite pihtije u frižider da se lepo stegnu, pa secite na kockice i tako služite. Preko pospite mlevenu papriku po ukusu.

 

 

makonda-tracker