NARODNA VEROVANJA

Bogojavljenje je jedan od NAJMOĆNIJIH praznika: Evo šta treba da uradite da biste poboljšali zdravlje i OSTVARILI želje

0

Pravoslavni vernici 19. januara obeležavaja praznik Bogojavljenje.

Običaji za Bogojavljenje i plivanje za Časni krst
Običaji za Bogojavljenje i plivanje za Časni krstfoto: Turkey Photo/Shutterstock

Bogojavljenje je jedan od značajnih praznika, slavi se u čast podsećanja da misija Isusa Hrista nije započeta rođenjem, već njegovim krštenjem, kada su se zajedno pojavili Otac, Sin i Sveti duh, odatle i dolazi naziv Bogojavljenje.

 

Pored toga, ovaj praznik označava i kraj nekrštenih dana, kada se u crkvama više ne vrše obredi krštenja.

 

Postoji nekoliko običaja koje bi trebalo da ispoštujete na ovaj veliki praznik.

Bogojavljenska vodica

U pravoslavnim hramovima širom zemlje se na ovaj dan osveštava Bogojavljenska vodica. Za nju se govori da ima lekovita svojstva, a običaj je da vernici uzmu malo ove vode i odnesu je kući. Da bi bili zdravi tokom cele godine treba da se sa ukućanima umiju njome. Takođe, i trudnicama valja dati Bogojavljensku vodicu, pogotovo onima koje su prebacile termin ili ne mogu lako da se porode, kako bi se iznenada otvorile (poput neba) i rodile zdravu decu.

 

Devojke će saznati za koga će se udati

Običaj je da neudate devojke stave ogledalo ispod jastuka i te noći uoči Bogojavljenja će sanjati svog mladoženju.

 

Želja u ponoć

Tačno u ponoć kada otkuca sat, otvara se nebo i tada se ostvaruju želje. Stanite na prozor i zamislite želju, a smatra se i da bi trebalo zapamtiti san koji ste sanjali u noći između 18. i 19. januara jer to predstavlja neku vrstu predskazanja.

 

Kupa se u reci za zdravlje

Na Bogojavljenje se pred samo svitanje kupalo u reci zarad boljeg zdravlja, ali ovaj ritual mogli su da izvode samo zdravi ljudi. Iz tog običaja je proistekla i trka za Bogojavljenski krst. Naime, u reku se baca Časni krst, a mladići i neretko devojke, se takmiče ko će prvi da stigne do njega. Onoga ko prvi dopliva do njega pratiće sreća cele godine.

 

Predviđanje vremena pepelom

Na Bogojavljenje valja izaći na neku vetrometinu sa malo pepela u ruci. Zatim se pepeo pušta da bi se odredilo koji vetra se zakrstio, tačnije koji vetar je bio pobednik na Krstovdan. Ako duva istočni vetar godina će biti sušna, južni vetar predskazuje kišnu godinu, a zapadni rodnu godinu.

 

 

makonda-tracker