tope se u ustima

Miluju nepca i uspevaju svima: Vazdušaste PRINCES KROFNE sa ukusom kafe – vaš novi omiljeni slatkiš

0

Kako se prave najmekanije i najslasnije princes krofne s kafom?

Fil za princes krofne može se obogatiti ukusom kafe, čokolade ili orašastih plodova
Fil za princes krofne može se obogatiti ukusom kafe, čokolade ili orašastih plodovafoto: Enya/Shutterstock

Neko ih zove profiterole, neko ekleri, a neko princes krofne, a svi jednako uživaju u ovom laganom i kremastom kolaču koji je pravo remek-delo francuskog poslastičarstva.

 

Kako su nastale princes krofne?


Ovakvo testo za krofne ima vrlo dugu istoriju u evropskoj kuhinji, a prvi put se pominje još u starim kuvarima iz 16. veka. Tada je šef kuhinje Katarine Mediči 1540. napravio smesu za svadbeno slavlje na dvoru vojvode Orleanskog, a taj recept poslužio je kao osnova za profiterole, koje su prvi put napravljene u 19. veku u obliku koji danas znamo i volimo.


Slatkom i mekanom testu dodat je tada mlečni fil, a ovom dezertu nije trebalo mnogo da osvoji svet! Svake treće nedelje septembra obeležava se Svetska nedelja profiterola, a postoji mnogo varijacija recepta, u zavisnosti od ukusa.
Jedna od popularnijih jesu princes krofne s kafom, a njihova priprema je jednostavna i uspeva svima!

 

Princes krofne biće još lepše ako u mlečni fil ubacite malo kafe ili kakao
Princes krofne biće još lepše ako u mlečni fil ubacite malo kafe ili kakaofoto: Enya/Shutterstock

Sastojci


Za testo:

 

  • 6 kašika brašna
  • 3 jajeta srednje veličine
  • 200 mililitara vode
  • 100 mililitara ulja

 

Za fil:

 

  • 1 l mleka
  • 6-7 kašika šećera
  • 4 jajeta
  • 8 kašika brašna
  • 1 kašičica instant-kafe
  • malo margarina (ili putera)
  • 2 vanilin šećera

 

Za dekoraciju:

 

  • šećer u prahu
  • listići badema

 

Princes krofne možete praviti i u mini-varijanti
Princes krofne možete praviti i u mini-varijantifoto: Bavette-Gastronomia/YouTube

Priprema


Zagrejati rernu na 220 stepeni i obložiti tepsiju papirom za pečenje.


Testo


Pomešati vodu i ulje u šerpi i ostaviti da prokuva, potom skloniti s ringle i postepeno dodavati brašno, uz neprestano mućenje žicom. Kada smesa postane kompaktna i gusta, ostaviti da se hladi.


Kada bude topla do mlaka, uz mućenje mikserom postepeno dodavati jaja, pa sipati testo u špric ili kesu. Testo oblikovati špricem kružnim pokretima po pek-papiru, tako da napravite krofnice (počnite od sredine, pa širite krug i završite uvis). Peći najmanje 20 minuta ili dok ne porumene, bez otvaranja rerne do samog kraja, kako ne bi splasnule. Izvaditi i ostaviti da se hladi.


Fil


Od ukupne količine mleka odvojiti pola čaše i u nju sipati brašno, pa dobro razmutiti tako da se razbiju grudvice. Ostatak mleka sipati u šerpu i staviti da se kuva na srednjoj vatri, a u njega ubaciti margarin da se polako otapa. Nakon što margarin bude istopljen i kad mleko proključa, dodati umućena jaja, kašičicu instant-kafe i šećer, pa smanjiti na tihu vatru i mešati. Zatim dodati razmućeno brašo s mlekom, pa mešati dok se ne zgusne.


Preseći krofne horizontalno i filovati, pa posuti šećerom u prahu i bademima.

 

 

makonda-tracker