Božićna česnica je uglavnom slana, ali Vojvođani prave njenu slatku varijantu.
Jedan od najvećih simbola Božića jeste česnica, koja se po pravilu pravi u slanoj varijanti.
Brašno, voda, malo soli i ulja je sve što vam treba.
Međutim, Vojvođani prave slatku božićnu česnicu, najčešće sa orasima, a negde dodaju mak ili suvo grožđe.
U nastavku vam predstavljamo recept za slatku božićnu česnicu:
Sastojci:
- 5 jaja
- 3 čaše šećera
- 2 čaše ulja
- 1 čaša jogurta
- 2 čaše kisele vode
- 1 čaša griza
- 200 g oraha
- 200g suvog grožđa
- prašak za pecivo
- 1 kg tankih kora
Priprema:
Što se tiče fila, sve sastojke osim kisele vode, izmiksati po redu kako je gore napisano.
Kada filujete, prvo svaku koru poprskate kiselom vodom, a na svaku drugu stavljate fil.
Pečete na 200 stepeni dok ne porumeni.
Kad se ispeče, izvaditi i pokriti sa krpom.
Ohladiti i služiti.
( Glossy )