Rernu svi koristimo jako često i ona je uvek, po pravilu, jedan od najprljavijih delova kuhinje.
Rerna je sasvim sigurno neophodna svakoj domaćici, ali njeno čišćenje mnogima pada teško. Običnim birsanjem ne možete da uklonite sve tvrdokorne masnoće, pa su vam neophodni mali trikovi.
Leti se trudimo da ne uključujemo tako često rernu, ali kad dođu hladniji dani i vreme praznika, ona radi neprestano. Najteži zadatak čišćenja svi izbegavaju jer je gotovo nemoguće ukloniti svu prljavštinu koja se pojavila.
Da biste očistili ovaj kuhinjski element bez mnogo muke, potrebna su vam tri sastojka koja imate u kući.
- 1 kafena čoljica sode bikarbone
- pola kafene šoljice vode
- 1 kafena šoljica alkoholnog sirćeta
Priprema:
Pomešajte sodu bikarbonu i vodu, pa u to dodajte sirće i mešajte dok ne dobijete jedinstvenu smesu.
Uzmite malo smese sunđerom pa utapkajte preko mrlja u rerni. Slobodno stavite više gde je prljavije, a ostatak rerne istrljajte. Ostatak smese ostavite u rerni pa je uključite na 100 stepeni i ostavite tako nekih 40-45 minuta da deluje.
Nakon što isključite rernu, izvadite posudu i najpre oribajte žicu dok je vrela, a zatim pređite na ostatak rerne.
Ako niste uspeli do kraja da uklonite svu prljavštinu, trik sa novčićem je vaš spas! Uzmite novčić i lagano grebite zagorele delove, ali ne svom snagom već malo laganije kako ne biste oštetili rernu. Na kraju obrišite sve suvom krpom.