prste da poližeš

Slasne, mekane i SVEŽE čak 3 dana: Testo za najlepše punjene lepinje koje ukusom obaraju s nogu (RECEPT)

0

Idealno testo za užinu ili doručak, a oduševiće vas njegova svežina narednih dana.

foto: OnurOrhan.comtr/Shutterstock
foto: OnurOrhan.comtr/Shutterstock

Punjene lepinje zvuče dobro već na prvi pomen, a kada probate, rapsodija ukusa će vas osvojiti za sva vremena.

 

Osim što se sprema prilično jednostavno, ovo jelo je jako zasitno, a biće omiljeno naročito deci.

Sastojci:

 

  • 200 ml mleka
  • 1 kašika šećera
  • 25g svežeg ili 7 g suvog kvasca
  • 200 ml vode
  • 100 ml ulja
  • 1 kašika soli
  • 700 g brašna + malo da se premesi
  • 100 g margarina

 

Nadev:

 

  • 500 g sitnog sira
  • 200 g tvrdog sira
  • 100 g pečenice, pančete ili nečeg sličnog sušenog

 

Testo
foto: Shutterstock / vita pakhai

Priprema:

 

Najpre aktivirajte kvasac tako što ćete ga rastopiti u malo toplog mleka i šećeru, a za to vreme margarin ostavite u zamrzivač. Odmerite 700 grama brašna, u to sipajte vodu i 70ml ulja, pa dodajte kvasac i sve mešajte varjačom.

 

Ostavite testo oko sat vremena da naraste, a za to vreme pravite nadev. Pomešajte sitni sir sa rendanim tvrdim sirom i iseckanim suvim mesom.

Nadošlo testo razvucite u pravougaonik i pospite nadev po njemu, pa urolajte.

 

Testo
foto: Africa Studio/Shutterstock

Rolat potom isecite na onoliko delova koliko lepinja želite. Ponovo svaku lopticu malo razvući, tako da sredina bude deblja, ponovo dodajte nadev i spojite ivicama. Okrenite lopticu i malo je izvrtite, a potom blago razvucite okalgijom da dobijete prečnik oko 15cm.

 

Umutite žumance i jednu kašiku šećera pa premažite lepinje i na svaku staviti po malo preostalog nadeva. Ostavite da rastu 30 minuta pa uključite rernu da se zagreje na 200 stepeni.

Pecite lepinje 20 – 25 minuta zavisno koliko pečeno volite.

 

 

makonda-tracker