Idealno testo za užinu ili doručak, a oduševiće vas njegova svežina narednih dana.
Punjene lepinje zvuče dobro već na prvi pomen, a kada probate, rapsodija ukusa će vas osvojiti za sva vremena.
Osim što se sprema prilično jednostavno, ovo jelo je jako zasitno, a biće omiljeno naročito deci.
Sastojci:
- 200 ml mleka
- 1 kašika šećera
- 25g svežeg ili 7 g suvog kvasca
- 200 ml vode
- 100 ml ulja
- 1 kašika soli
- 700 g brašna + malo da se premesi
- 100 g margarina
Nadev:
- 500 g sitnog sira
- 200 g tvrdog sira
- 100 g pečenice, pančete ili nečeg sličnog sušenog
Priprema:
Najpre aktivirajte kvasac tako što ćete ga rastopiti u malo toplog mleka i šećeru, a za to vreme margarin ostavite u zamrzivač. Odmerite 700 grama brašna, u to sipajte vodu i 70ml ulja, pa dodajte kvasac i sve mešajte varjačom.
Ostavite testo oko sat vremena da naraste, a za to vreme pravite nadev. Pomešajte sitni sir sa rendanim tvrdim sirom i iseckanim suvim mesom.
Nadošlo testo razvucite u pravougaonik i pospite nadev po njemu, pa urolajte.
Rolat potom isecite na onoliko delova koliko lepinja želite. Ponovo svaku lopticu malo razvući, tako da sredina bude deblja, ponovo dodajte nadev i spojite ivicama. Okrenite lopticu i malo je izvrtite, a potom blago razvucite okalgijom da dobijete prečnik oko 15cm.
Umutite žumance i jednu kašiku šećera pa premažite lepinje i na svaku staviti po malo preostalog nadeva. Ostavite da rastu 30 minuta pa uključite rernu da se zagreje na 200 stepeni.
Pecite lepinje 20 – 25 minuta zavisno koliko pečeno volite.