Sezona slava je uveliko počela i verovatno ste u potrazi za najboljim posnim receptima.
Najveća slava u srpskom narodu je svakako Sveti Nikola, koji se obeležava 19. decembra i, po pravilu, trpeza ovog dana je uvek posna.
Posni meni nije uvek omiljen ni za goste, a ni za one koji spremaju ručak, ali ukoliko se malo više zainteresujete, možete napraviti savršen obrok. Prebranac je tradicionalno jelo koje je obavezno za posnu slavu, a vrlo često se mučimo dok ga pravimo i dešava se da ne ispadne uvek onako kako smo zamislili.
Sastojci:
- 2 kg pasulja tetovca
- 2 kašičice soli
- 1 ravna kašika mlevene začinske paprike
- 1 kašičica ljute paprike mlevene
- 1/2 kašičice mlevenog biber
- 500 g crnog luka
- po potrebi voda
- 2 dl ulja
Priprema:
Prvi deo se sprema uveče za ujutru, stavite u 4 litre vode pasulj. Od momenta kada provri, kuvajte ga 10 minuta. Prospite tu vodu i prelijte hladnom da bude dva prsta preko pasulja, poklopite i ostavite do ujutru.
Ujutru opet prospite tu vodu i sipajte novu, pa kuvajte ponovo oko 15 minuta, ali pazite da uvri voda. Na ulju u plehu prodinstajte sitno seckani crni luk. Izručite pasulj sa svom vodom u kojoj se kuvao. Dodajte začine i sve dobro promešajte.
Rernu uključite na 190 stepeni i krčkajte oko 40 minuta. Gotov je kada uvri tri četvrtine vode i na površini se formira lepa korica.