icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

PRSTE DA POLIŽEŠ

Tajna je U NAČINU SPREMANJA i vrlo je jednostavno: Posni slavski prebranac po receptu savršenom i za početnike

Sezona slava je uveliko počela i verovatno ste u potrazi za najboljim posnim receptima.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Najveća slava u srpskom narodu je svakako Sveti Nikola, koji se obeležava 19. decembra i, po pravilu, trpeza ovog dana je uvek posna.

 

Posni meni nije uvek omiljen ni za goste, a ni za one koji spremaju ručak, ali ukoliko se malo više zainteresujete, možete napraviti savršen obrok. Prebranac je tradicionalno jelo koje je obavezno za posnu slavu, a vrlo često se mučimo dok ga pravimo i dešava se da ne ispadne uvek onako kako smo zamislili.

Sastojci:

 

  • 2 kg pasulja tetovca
  • 2 kašičice soli
  • 1 ravna kašika mlevene začinske paprike
  • 1 kašičica ljute paprike mlevene
  • 1/2 kašičice mlevenog biber
  • 500 g crnog luka
  • po potrebi voda
  • 2 dl ulja

 

Priprema:

 

Prvi deo se sprema uveče za ujutru, stavite u 4 litre vode pasulj. Od momenta kada provri, kuvajte ga 10 minuta. Prospite tu vodu i prelijte hladnom da bude dva prsta preko pasulja, poklopite i ostavite do ujutru.

 

Ujutru opet prospite tu vodu i sipajte novu, pa kuvajte ponovo oko 15 minuta, ali pazite da uvri voda. Na ulju u plehu prodinstajte sitno seckani crni luk. Izručite pasulj sa svom vodom u kojoj se kuvao. Dodajte začine i sve dobro promešajte.

 

Rernu uključite na 190 stepeni i krčkajte oko 40 minuta. Gotov je kada uvri tri četvrtine vode i na površini se formira lepa korica.