Kolači sa jabukama uvek su bili omiljeno jesenje posluženje, a ova nepravedno zapostavljena slatka pita je jedna od najlepših takvih poslastica
Uprkos tome što im nisu bili dostupni mikseri i razni sastojci koji nas danas čekaju na svakom koraku, u prošlosti su se ljudi dovijali i uspevali da pripreme slasne dezerte koji se pamte i danas.
Kada govorimo o starim jelima, obično se u većini sredina govori o pitama, kako slanim, tako i slatkim, jer su u pitanju laki i brzi recepti za koje ne treba previše sastojaka. Međutim, vremena su se menjala, tehnologija napredovala, a slatka pita s jabukama koja se 1894. godine pravila na teritoriji današnje Nemačke i koja je navodno bila najbolji slatkiš na svetu prestala je da se služi na trpezama.
Srećom, recept za nju nije zaboravljen, a iznenadićete se koliko jednostavna njena priprema. U pitanju je pita s dvema korama za koju je recept podelio nemački YouTube kanal Einfache Rezepte, a koji je pregledan više od 3,7 miliona puta!
Nemačka pita s jabukama iz 1894. godine
Sastojci:
Za donju koru
- 100 grama putera
- 200 grama šećera u prahu
- 5 jaja
- rendana kora limuna
- 250 grama brašna
Za fil
- 4 jabuke, sečene na tanke kriške
Za gornju koru
- 3 jajeta
- 250 mililitara kisele pavlake
- 1 kašika šećera
- 1 kašičica cimeta
Priprema
U činiji pomešajte 100 grama putera s 200 grama šećera u prahu, pa dodajte pet jaja, jedno po jedno.
Potom ovoj smesi dodajte koru limuna, pa 250 grama brašna i dobro mešajte sve dok ne dobijete sjedinjenu smesu.
Sipajte u posudu za pečenje, prethodno obloženu pek-papirom, i ravnomerno rasporedite.
Jabuke koje ste dobro oprali, očistili od semenki i isekli na tanke kriške rasporedite preko testa.
Zatim u činiji pomešajte kiselu pavlaku s jajima, šećerom i cimetom i mešajte dok ne dobijete lepu gustu smesu, pa polako rasporedite preko jabuka dok ih ne pokrije u potpunosti.
Pecite oko 35 minuta u rerni zagrejanoj na 180 °C.
Pita je najukusnija kada se služi topla, ali i ohlađena će biti predivno posluženje uz kaficu.
Pogledajte kako izgleda priprema ovog dezerta.