PRSTE DA POLIŽEŠ

Svima uspeva, a ukusom će vas oduševiti: Starinski recept za slavski kolač zbog kog ćete poželeti češće da ga pravite

0

Sezona slava nam se bliži, a mnogima je najveći zadatak kako napraviti savršen slavski kolač.

foto: Milovan Radmanovac / Alamy / Alamy / Profimedia
foto: Milovan Radmanovac / Alamy / Alamy / Profimedia

Slavska trpeza je uvek posebna i tog dana ne sme nikakva greška da se potkrade, a slavski kolač je jedan od glavnih aduta. Mnogi se danas odlučuju za poručivanje, međutim, oni koji i dalje prave kod kuće, znaju za neke posebne recepte.

 

Uglavnom se plašimo da nam neće dobro ispasti kolač koji pravimo kod kuće, a u nastavku vam se nudi najukusnija i najjednostavnija varijanta slavskog kolača.

Sastojci:

 

  • 20 grama kvasca
  • 2 kašike vode
  • 500 grama belog brašna tip 500
  • 2 kašičice soli
  • 1 supena kašika šećera
  • 2 kašike ulja
  • 250 ml vode

 

Priprema:

 

Dve kašike vode i kvasac mutite u jednoj posebnoj činiji, pa zatim u veliku vanglu prosejte 500 grama brašna. Četiri kašike brašna odvojte sa strane, a u brašno dodajte dve kašičice soli, 1 supenu kašiku šećera, 2 kašike ulja, rastopljen kvasac, oko 250 ml vode pa testo umesite glatko.

 

Dodajte jednu po jednu od onih četiri kašika brašna, pa premesite testo. Ostavite ga da naraste oko 45 minuta.

 

Testo posle toga podelite na tri dela i to tako da jedan deo bude 100 grama, drugi 210 i treći 530. Premesite testo u loptice, a deo od 210 grama podelite na tri dela. Deo od 530 isto premesite i formirajte loptu. Ostavite testo da odmori oko deset minuta.

 

Testo
foto: Shutterstock / 13Smile

Kalup za pečenje podmažite, pa u njega stavite onu "lopticu" testa od 530 grama. Prekrijte folijom i ostavite da naraste.

 

Od ostalih loptica pravite pletenice kojima ćete ukrasiti slavski kolač. Kad pletenicama ukrasite slavski kolač, ostavite ga poklopljenog da naraste još malo, premažite ga uljem pa ga onda pecite 20 minuta na 200 stepeni Celzijusa.

 

 

makonda-tracker