probajte i vi

Najsličniji je onom koji je kraljica Elizabeta II obožavala: Recept za najukusniji džem od jagoda

0

Ona je 91 godinu jela specijalne sendviče sa posebnim džemom od jagoda. 

foto: Profimedia, Shutterstock/Africa Studio
foto: Profimedia, Shutterstock/Africa Studio

Mali okrugli sendviči sa džemom od jagoda su jedno od omiljenih jela kraljice Elizabete II. Ona je volela da ih jede uz čaj - bar tako kaže njen bivši kuvar Daren Mekgrejdi, koji je kuvao ne samo za nju, nego i za princezu Dajanu i prinčeve Vilijam i Harija.

 

Kako prenosi Dejli mejl, kuvar tvrdi da kraljica dugi niz godina svakodnevno jela male okrugle sendviče sa džemom za čaj. Kaže da joj je to omiljeno jelo od njene pete godine.

 

— Kraljici su u detinjstvu služili ove sendviče. Od tada ih je jela uz popodnevni čaj. Jednostavno je: hleb i džem sa malo putera — kaže Daren.

 

Da biste i vi probali prave kraljevske sendviče, sve što treba da uradite je da napravite džem sličan onom koji je volela Elizabeta II.

 

 

Sastojci: 

 

  • 750 g jagoda
  • 660 g šećera
  • 3 kašike pektina
  • 1,5 kašika balazamiko sirćeta
  • 1/2 kašičice maslaca

 

Priprema:

 

Isperite jagode u hladnoj tekućoj vodi, zatim osušite papirnim ubrusima, uklonite peteljke i ljusku.

 

Nakon toga, potrebno je da dobro izgnječite jagode. Pasirane jagode pospite pektinom koji deluje kao zgušnjivač, skraćuje vreme kuvanja i daje neophodnu konzistenciju i teksturu.

 

Zatim smesu prebacite u čist i suv lončić već pripremljen za pravljenje džema, a preko svega pospite i balzamiko sirće, pa dodajte puter da bi se smanjila pena koja se stvara tokom kuvanja.

 

Vreme je da sve stavite na šporet. 

 

Kuvajte smešu, često mešajući da ne zagori, četiri minuta.

 

Kada su bobice prokuvane, dodajte šećer u smesu postepeno i neprestano mešajte.

 

Ukupno, džem treba da se kuva oko 20 minuta.

 

Kada prođe predviđeno vreme, uklonite penu sa vrha džema, ako je potrebno. Gotov proizvod se sipa u vruće sterilisane staklene tegle. 

 

 

makonda-tracker